Dostupni linkovi

BiH pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena Richtera


Nakon potresa mnogi građani Sarajeva izašli su iz objekata
Nakon potresa mnogi građani Sarajeva izašli su iz objekata

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu u utorak (26. novembar) u 10.19 sati. Prema preliminarnim podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres jačine 5,4 stepena po Richteru pogodio je okolicu Nevesinja.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nema povrijeđenih u ovom gradu.

"Prema svim informacijama koje smo do sada dobili od Civilne zaštite i saradnika koji su na terenu, nema povrijeđenih, materijalne štete ima u samom gradu, sa sela još nemamo informacije. U samom gradu ima štete u zgradi Gimnazije, zgradi Muzičke škole i na ulazu u vrtić ima manje štete. U dogovoru sa direktorima škola nastava je prekinuta i ni druga smjena neće ići u školu. Sva djeca su bezbjedno otišla kući", kaže Avdalović.

Šteta nakon potresa zabilježena je i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Kako javlja dopisnik RSE, štete nakon zemljotresa zabilježene su i u Berkovićima, opštini koja se nalazi u blizini Stoca.

U zemljotresu koji je u utorak pogodio Albaniju poginulo je najmanje 16 ljudi, a više od 600 je povrijeđeno.

Zemljotres je registrovan na dubini od deset kilometara. Osjetio se i u Hrvatskoj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači proglasio je u srijedu (27. novembar) Dan žalosti zbog žrtava u Albaniji.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da, prema informacijama kojima raspolaže, među stradalima u zemljotresu u Albaniji nije bilo državljana BiH.

"Informacije o stradalima dolaze nešto sporije jer BiH u Albaniji nema ni konzulat niti ambasadu" istakao je Crnadak.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je uputio saučešće ministru inostranih poslova Albanije povodom tragičnog zemljotresa koji je jutros pogodio ovu zemlju.

Kretanje afričke ploče

Predsjednik Udruženja geografa u BiH, profesor Muriz Spahić, izjavio je za RSE kako se Bosna i Hercegovina nalazi na trusnom području i da se potresi događaju zbog kretanja afričke ploče prema Jadranskom moru.

"Ovoj zoni pripada i Albanija i cjelokupni Balkanski poluotok, sve do Panonske nizije, koja zbog uticaja afričke ploče značajno djeluje i na toj zoni se javljaju zemljotresi”, pojasnio je Spahić.

XS
SM
MD
LG