Dostupni linkovi

Tramp: Jovanovič odbila da okači moju fotografiju u ambasadi


Marija Jovanovič
Marija Jovanovič

Predsednik SAD Donald Tramp je kritikovao bivšu američku ambasadorku koja je svedočila u slučaju o njegovom opozivu, tvrdeći da je odbila da okači njegovu fotografiju u američkoj ambasadi u Ukrajini.

Tramp je rekao za Foks Njuz da bivša ambasadorka Marija Jovanovič "nije htela da okači moju sliku u ambasadi" u Ukrajini.

Predsednik nije dao više detalje o tome.

Marija Jovanovič je prošle nedelje svedočila da je otpuštena zbog "lažnih tvrdnji" ljudi sa "upitnim motivima".

Ona je bila jedan od 12 svedoka koji su u poslednje dve nedelje svedočili u slučaju o navodnoj zloupotrebi položaja od predsednika Trampa.

Tramp je u telefonskom pozivu Foks Njuzu Mariju Jovanovič nazvao "ženom" i rekao da je čuo "loše stvari o njoj".

"Ova ambasadorka, za koju svi kažu da je bila tako divna", rekao je Tramp, "nije okačila moju sliku u ambasadi".

Istovremeno, Tramp je za Foks njuz takođe istakao da je naložio ličnom advokatu Rudiju Đulijaniju da se angažuje u Ukrajini zbog njegove reputacije kao "velikog borca protiv kriminala".

Dodao da je Ukrajina poznata po korupciji i Đulijani je prava osoba za taj posao.

On je to rekao u trenutku kada većinske demokrate u Predstavničkom domu vode istragu navoda da je Tramp preko Đulijanija uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini javnim obavezivanjem vlasti u Kijevu o pokretanju postupka protiv glavnog takmaca za predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina, koji je bio angažovan u bordu direktora ukrajinske gasne kompanije "Burisma", pod sumnjom za korupciju.

Pretpostavljajući da će Predstavnički dom izglasati njegov opoziv, Tramp je rekao da želi nastavak postupka u Senatu, u kome republikanci imaju većinu pa se procenjuje da je mala verovatnoća da će proći odluka o njegovoj smeni.

Tramp je istakao da bi želeo da čuje iskaz i "zviždača", čiji je izveštaj podstakao "impičment". Identitet "zviždača" i dalje je tajan.

"Želim suđenje", izjavio je predsednik SAD.

XS
SM
MD
LG