Dostupni linkovi

Ombudsmeni za ljudska prava posjetili Zavod u Pazariću


Protesti u Sarajevu zbog stanja u Zavodu u Pazariću
Protesti u Sarajevu zbog stanja u Zavodu u Pazariću

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom objavljivanja fotografija na kojima su prikazani korisnici usluga Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

U saopštenju za javnost navode kako 21. novembra 2019. godine ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić i Jasminka Džumhur, pomoćnica ombudsmena Irma Hažiavdić i stručna savjetnica Alma Mehonić Kišić, posjetile Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, u cilju sagledavanja relevantnih činjenica.

“Prilikom posjete, ombudsmeni Bosne i Hercegovine su od direktora informisani da nadležni inspekcijski organi okončavaju postupke vršenja nadzora nad radom ove ustanove, kao i da je za dan 4. decembar 2019. godine zakazana tematska sjednica Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na navedeno, a u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta, kao i digniteta zaposlenika Zavoda, ombudsmeni na medijske upite koji se odnose na stanje u Zavodu Pazarić, u ovom momentu ne mogu odgovarati, sve do okončanja konkretnih postupaka i utvrđivanja svih relevantnih činjenica od nadležnih organa”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine podsjećaju da su u 2018. godine sačinili Specijalni izvještaj o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u Bosni i Hercegovini i tom prilikom obišli sve ustanove socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini i ustanove u kojima su hospitalizovana lica s mentalnim poremećajima (uključujući i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić).

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su u Specijalnom izvještaju ukazali na određene zabrinutosti, a koje zbog stepena njihovog utjecaja na kvalitet funkcioniranja ustanova, trebaju biti urgentno predmetom razmatranja nadležnih tijela.

Glas za spas djece u Pazariću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG