Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za suvlasnike lukavačke Koksare, firme Pramod Mittala


Pogoni GIKL-a
Pogoni GIKL-a

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je Kantonalnom sudu Tuzla dostavilo prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Ivana Vukšića, Ernu Mehmedović, Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića koji su naredbom o proširenju istrage osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja u predmetu Global Ispat Koksne Industrije (GIKL) iz Lukavca kod Tuzle.

U toku je ročiste u Kantonalnom sudu Tuzla po ovom prijedlogu, nakon čega će sud donijeti odluku.

Članovi Nadzornog odbora i suvlasnici firme GIKIL Ivan Vukšić, Ivana Bunoza, Mate Pavković i Erna Mehmedović uhapšeni su u utorak prijepodne na području Hercegovine.

Kako je novinarima izjavio nadležni tužilac Ćazim Serhatlić, četvero uhapšenih je osumnjičeno za sticanje protupravne imovinske koristi za predsjednika Nadzornog odbora koksare u Lukavcu Pramod Mittala, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti da je počinio privredni kriminal.

​Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac (GIKIL) je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju metalurškog koksa u Bosni i Hercegovini i ima više od 1.000 zaposlenih radnika, navodi se na njihovoj zvaničnoj stranici.

Prema listi Uprave za indirektno oporezivanje, GIKIL se nalazi na listi najvećih uvoznika i izvoznika u BiH za 2018. godinu, odnosno treći su na listi najvećih izvoznika. Drugi je Aluminij koji je prije mjesec dana prestao sa radom, a prvi je ArcelorMittal Zenica, u vlasništvu starijeg brata Pramod Mittala.

Pramod Mittal
Pramod Mittal

Problemi oko poslovanja njegovih kompanija doveli su Pramod Mittala do suda i u Indiji.

Centralni biro za istrage (CBI) Indije pokrenuo je u martu 2017. slučaj protiv Mittala i devetnaest službenika Državne trgovinske korporacije Indije (STC) za zločinačko udruživanje i prevare.

XS
SM
MD
LG