Dostupni linkovi

Direktor Zavoda Pazarić: Neću dozvoliti korištenje djece u političke svrhe


Redžep Salić
Redžep Salić

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić u obraćanju medijima komentarisao je fotografije koje je danas objavila zastupnica u Parlamentu Federacije Sabina Ćudić, na kojima se vide djeca vezana za namještaj i radijatore šokantne. Kako je rekao, neće dozvoliti da se djece koriste u političke svrhe.

"Neka Sabina Ćudić dođe da kaže ko je vezao ovu djecu. Trideset žena radi sa djecom sa posebnim potrebama, a ministri imaju toliko obezbjeđenja", rekao je Salić novinarima.

On tvrdi da ove fotografije nisu nastale u vrijeme dok je on direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine.

Reagovala je i međunarodna organizacija za zaštitu prava djece „Save the children“. Kako su naveli u saopštenju za javnost užasnuti su i šokirani navodima o zlostavljanju djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji borave u zavodu Pazarić, za koje smo saznali, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta.

Zahtijevaju od vlasti da se situacija što prije promijeni, a nadležni da se pozovu na odgovornost.

"Ovakav tretman djece u Zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom", napominju u saopštenju za javnost.

Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Podsjećaju da je institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta pojedinačno.

"Save the children" napominje da je Federacija Bosne i Hercegovine prepoznala ovaj problem kada je 2014. godine donijela Strategiju deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u FBiH koja ističe 2020. godine. Iako ova Strategija prepoznaje pravo svakog djeteta i odrasle osobe na odrastanje i život u zajednici i porodici, i predviđa konkretne mjere u pravcu deinstitucionalizacije sistema socijalne zaštite i razvoja usluga podrške u zajednici, navode da je do danas nedovoljno urađeno na njenoj provedbi.

"Iako su neke aktivnosti vezano za transformaciju ustanova i razvoj usluga u zajednici započete, sredstva koja se sa različitih nivoa izdvajaju za ove potrebe su daleko od onoga što je potrebno da bi se proces doveo do kraja, a nedostatak političke volje je evidentan", smatraju u ovoj nevladinoj organizacije.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je poslanica Naše stranke Sabina Čudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna djeca vežu za radijatore ili da im se daju lijekovi nedozvoljeni za njihov uzrast.

Prije početka sjednice zastupnici Kluba Naše stranke održali su konferenciju za novinare na kojoj su pokazali šokantne fotografije o tretmanu štićenika Zavoda Pazarić.

Na fotografijama pokazanima u Parlamentu vide se djeca vezana za namještaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a prema onome što je iznijela Ćudić, mnoga od njih čitav dan i noć drže se u takvom položaju. Zbog toga su kod štićenika Centra zabilježene brojne fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

Naša stranka zatražila je smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, a kao razlog između ostalog navela je nehumane metode koje se primjenjuju nad štićenicima, među kojima su i djeca, zbog toga što Zavod nema dovoljan boj stručnih kadrova.

"Govorim o fotografijama koje su autentične i na kojima su štićenici vezani za radijatore. Federacija BiH je osnivač tog Zavoda ima obavezu da istraži kako je do toga došlo", kazala je Ćudić prilikom rasprave da se ova točka uvrsti u dnevni red.

Inicijativa nije usvojena, klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu točku. Klubovi SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za.

U nastavku sjednice, usvojen je zaključak zastupnika Mirsada Zaimovića (SDA) kojim Zastupnički dom zadužuje radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

XS
SM
MD
LG