Dostupni linkovi

U srijedu hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH


Na dan kada je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o da se NATO-u pošalje dokument Program reformi BiH, te izabralo Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zakazana je i treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BH.

Sjednica je zakazana za srijedu (20. novembar), a na njoj će po hitnom postupku biti razmatran samo Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu ovog doma, čiji su predlagači poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić, a koje bi onemogućile blokiranje u formiranju komisija i time spriječile i blokade rada Parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina je bez vlasti na državnom i federalnom nivou godinu dana, jer lideri SNSD-a, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) BIH nakon izbora, stranaka sa najviše osvojenih glasova, nisu mogli postići dogovor o formiranju vlasti.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Zukan Helez, čija je stranka jedna od potpisnica zahtjeva za vanrednu sjednicu, koji su inicirali Šarović i Borenović, a potpisale i još neke opozicione stranke, izjavio je za RSE da je očito kako je "neko pred međunarodnim pritiskom - popustio".

"Vidjećemo u narednom periodu ko je taj ko je popustio. Bile su dvije suprotstavljene strane. Jedni su govorili da neće pristati na formiranje vlasti bez ANP-a, a Milorad Dodik je govorio da to ne želi i bio je izričit u tome. Očito da je urodio plodom diplomatski pritisak, a ključne stvari su se desile u ovome što je opozicija napravila. Stavili su potpise za održavanje vanredne sjednice za izmjenu poslovnika i tako je Dodik doveden pred svršen čin, kao i ostali iz Federacije BiH koji su bili protiv", riječi su Heleza, čija je stranka jedna od potpisnica zahtjeva za vanrednu sjednicu, koji su inicirali Šarović i Borenović, a potpisale i još neke opozicione stranke.

Šef poslanika Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić prije nekoliko dana saopštio je, međutim, da je taj klub, u dogovoru s klubom poslanika SNSD-a, predložio kandidate za komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić sazvao je za sutra popodne već i sjednicu Kolegija Predstavničkog doma, na kojoj bi, između ostalog trebalo da bude utvrđivanje prijedloga za imenovanje članova stalnih komisija Predstavničkog doma, kao i dogovor o zakazivanju 2. sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta.

XS
SM
MD
LG