Dostupni linkovi

AP: SAD i Crna Gora zajedno rade protiv cyber napada


Ilustrativna fotografija

Smješteni unutar komandnog centra u glavnom gradu Crne Gore, elitni tim američkih vojnih cyber stručnjaka radi na razvoju strategije u borbi protiv potencijalnih ruskih ali i drugih napada pred američke ali i crnogorske izbore naredne godine, piše u svom tekstu Associated Press (AP).

AP podsjeća da su najnoviju članicu NATO-a napali hakeri koji su bili povezani sa Rusijom, te da je nakon pokušaja državnog udara iz 2016. godine, američka vojska poslala svoje stručnjake u Crnu Goru.

U intervjuu za AP, ministar odbrane Predrag Bošković kaže da je sprječavanije cyber napada i kampanja dezinformacija ključno za zaštitu ove zapadnobalkanske zemlje od povratka u haos ratnih devedesetih.

"Vidjeli smo da su američki izbori također se suočavali sa određenim hibridnim i cyber napadima", kaže Bošković.

"Amerikanci mogu nešto naučiti od nas o potencijalnim prijetnjama za njihov sistem i mreže jer je Crna Gora pravi primjer sveobuhvatnog napada koji se desio prije izbora 2016. godine i pristupanja NATO-u", rekao je Bošković.

Jedan od zlonamjernih napada namijenjen Ministarstvu odbrane Crne Gore stigao je u običnom emailu. Činilo se da je došao iz neke od zemalja NATO članica. Međutim došao je od strane hakera.

"Kada je zaposlenik kliknuo na dokument koji je stigao u emailu, svi kompjuteri na toj istoj mreži su bili kompromitovani i oni (hakeri) su onda mogli da čitaju svu komunikaciju unutar te mreže", pojasnio je Bošković za AP.

Ruska taktika podrivanja balkanskih euroatlantskih integracija uključuje antizapadnu propagandu osmišljenu da naruši imidž europskih demokracija. Ruski saveznici na Balkanu, Srbija i bosanski Srbi isključuju članstvo u NATO-u.

Ruske aktivnosti u regiji riskiraju pogoršanje etničkih tenzija i nestabilnosti, piše AP, ali i američki odgovor nije bio dosljedan. Donald Trump, američki predsjednik, koji je česti kritičar NATO-a, propitivao je trebaju li američke trupe braniti Crnu Goru u sklopu zapadnog vojnog saveza.

Ali u izjavi, američka cyber komanda ili USCYBERCOM istaknula je partnerstvo sa Crnom Gorom.

"Operacije tima su dio napora da se ustrajno angažuju protivnici u cyber prostoru, da se radi na zaštiti kritične infrastrukture zajedno sa cijenjenim partnerima i saveznicima", stoji u saopćenju komande. "Ove odbrambene operacije također stvaraju uvid u protivničke cyber prijetnje pred predstojeće američke i crnogorske izbore 2020. godine."

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je prilikom nedavne posjete Crnoj Gori da su kao rezultat saradnje dvije države razvile načine za suzbijanje najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera.

Ovo je drugi put da slična cyber komanda sarađuje sa Crnom Gorom. Također su sarađivali sa Sjevernom Makedonijom čije se pridruživanje NATO-u očekuje uskoro.

XS
SM
MD
LG