Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Tri medija u Crnoj Gori dezinfomišu po nalogu Kremlja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Otpravnica poslova u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Kuo (Judy Kuo), saopštila je da su tri medija koja djeluju na crnogorskom tržištu izvori manipulacija, pogrešnog informisanja, te su povezani sa ruskom Vladom.

Govoreći na konferenciji u Podgorici „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“, u okviru projekta, koji su realizovali Agencija MINA i NVO Juventas, a koji je finansijski podržala ambasada SAD, otpravnica ambasade Džudi Kuo je rekla da su mladi i opšta javnost dosta podložni pogrešnom informisanju i različitim vidovima medijskih manipulacija.

„Ko je izvor ovih informacija crnogorskoj javnosti? Mogu da imenujem par glavnih učesnika: 'Sputnik' koji je direktno pod ruskom Vladom, web portali kao što su 'IN4S' i 'Borba' koji su usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja. Ovi portali i neki druge regionalne i lokalne 'medijske kuće', zaista ne mislim da su oni zaista mediji, su prilično aktivni i vrlo koordinisani i te kampanje su namjenjene zavođenj javnosti i stvaranju nereda i stvaranju problema u društvu i između zemalja“, izjavila je Kuo.

Džudi Kuo je navela primjer, da su navedeni mediji „namjerno prezentirali pogrešne priče o uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori i tvrdili suda je Crna Gora Gora dobila vojnu opremu koja će biti upotrijebljena protiv Srbije i Rusije“.

„Cilj objavljivanja ovakvih laži prema nama je da se uspostavi anti NATO klima u Crnoj Gori i da se ljudi podijele. I to je samo jedna perspektiva vrlo dobro koordinisane kampanje koju vodi Rusija, a koja uključuje i sajber prevare“, navela je otpravnica poslova u ambasadi SAD u Podgorici.

Ona je navela da je SAD uložila značajne izvore za finansiranje incijativa koje podržavaju napore Crne Gore protiv kampanja i širenja dezinformacija i usporavanje evroatlantskih integracija.

„Mi smo dodijelili bespovratne pomoći iz pojedinačnih fondova koji su kreirani specifično za borbu protiv ruskog uticaja. Ova sredstva imaju četiri svrhe. Prvo, da se otkrije taktika Rusije u širenju lažnih informacija; dva, da se pomaže uspostavljanju osnova demokratije; da se unaprijedi medijska pismenost i kritičko razmišljanje među građanstvom i da se unaprijede profesionalni standardi novinarstva“, ocijenila je Džudi Kuo.

Forenzika lažnih vijesti
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00


XS
SM
MD
LG