Dostupni linkovi

Poljski premijer želi EU otvorenu za nove članice sa Zapadnog Balkana 


Poljski premijer Mateuš Moravjecki
Poljski premijer Mateuš Moravjecki

Novoimenovani poljski premijer Mateuš Moravjecki, tražeći danas u Varšavi poverenje poslanika Sejma, poljskog parlamenta, izjavio je da će se nova jednopartijska vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda boriti za ambicioznu Evropsku uniju i otvorena vrata za prijem novih članica sa Zapadnog Balkana, prenosi agencija Beta.

"Branićemo savez Evrope i SAD. Ima međunarodnih aktera koji rado koriste slabost Evrope. Mi želimo ambicioznu EU, otvorenu za prijem novih članica. Otvorenu za Zapadni Balkan. Želimo Uniju koja tesno saradjuje sa Velikom Britanijom nakon Bregzita. Aktivnu Uniju sa globalnim težnjama", kazao je danas Moravjecki u ekspozeu poslanicima donjeg doma poljskog parlamenta.

Moravjecki, koji nakon parlamentarnih izbora 13. oktobra, u kojima je Pravo i Pravda osvojila većinu za novi četvorogodišnji mandat, ostaje na čelu poljske vlade sa minimalnim izmenama ministara. On je kazao da Poljska ima šansu da spaja Zapad sa Istokom i Sever sa Jugom.

"Višegradska grupa postaje važan punkt EU. Punkt političke trezvenosti i vrednosti, oaza političkog mira i normalnosti. Zajedno se borimo za dobar budžet EU, zajedno smo uspeli da sprečimo dolazak hiljada izbeglica sa Bliskog istoka", rekao je Moravjecki.

U ekspozeu, predstavljajući ciljeve nove poljske vlade, Moravjecki je naglasio da Poljska odbija "neodgovorno drmusanje našeg evropskog broda, krajnost izolacionizma i raspada EU" ali isto tako smatra da je opasna i štetna federalizacija EU.

Mateuš Moravjecki obećao je Poljacima u naredne četiri godine državu blagostanja, veliku podršku porodicama, malim i srednjim preduzećima, nabrajajući šta je do sada od tih socijalnih programa i ulaganja u infrastrukturu i inovacije vlada poljskih konzervativaca uradila već u prvom mandatu, od jeseni 2015. godine.

"Ne želimo da budemo bogata zemlja siromašnih ljudi, ni siromašna zemlja bogatih ljudi. Želimo da budemo bogata zajednica. Budućnost je savremena poljska država blagostanja. Država koja poštuje vrednosti Poljaka, ne prihvata ekstreme, ne prihvata ni utopijske ideologije, ni revolucije u pogledima na svet, ni šovinizme", rekao je premijer.

Kao veliki cilj, premijer Moravjecki je najavio i demografsku strategiju za povratak dela od preko 2,4 miliona Poljaka koji se trenutno nalaze u svetu, pre svega u Velikoj Britaniji i Nemačkoj i pohvalio što se u poslednjih godina dana, iako analitičari to pripisuju neizvesnosti oko Bregzita, broj ekonomskih emigranata iz Poljske smanjen za oko 100.000.

"Vidimo mnoge izraze globalne nepravde. Poreske rajeve, pranje prljavog novca. To je anomalija, vesnik budućnosti kakvu ne želimo. Već danas uspevamo da se efikasno borimo sa nejednakostima sa kojima se bori ceo Zapad. Za četiri godine smo uspeli da nivo nejednakosti bude isti kao u Danskoj a niži nego što je prosek u Evropi. Manji nego u Francuskoj, Italiji ili Velikoj Britaniji", rekao je premijer.

Moravjecki je u ekspozeu obećao dalje brže sustizanje evropskog proseka i najrazvijenijih zemalja zahvaljujući privrednom rastu koji bi po proceni premijera mogao da bude za dva do tri odsto viši nego prosečni rast u EU.

Premijer je takođe obećao da će nova vlada polako i simbolično, završetkom gasovoda "Baltik pajp" okončati zavisnosti Poljske od ruskog gasa a takođe i da će se boriti da klimatski ciljevi EU ne budu tako preambiciozni da nanesu štetu poljskoj privredi i standardu Poljaka.

"Smatramo da je greška kada zbog klimatskih regulacija radna mesta beže iz Poljske i EU u susedne zemlje", rekao je Moravjecki, koji je, međutim, potvrdio da je pravo svakog Poljaka da udiše svež, nezagadjeni vazduh.

Nakon rasprave, poslanici Sejma glasaće večeras da li daju poverenje novoj vladi starog-novog premijera Mateuša Moravjeckog, iako se računa da je to puka formalnost, pošto vladajući konzervativci imaju većinu u Sejmu.

XS
SM
MD
LG