Dostupni linkovi

Moravjecki: Opasni komentari Makrona o NATO savezu


NATO zastava
NATO zastava

Kritički komentari francuskog predsjednika Emanuela Makrona o NATO savezu su "opasni", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu "Fajnenšel tajmsu", prenosi Rojters.

Makron je izjavio prošle sedmice listu "Ekonomist" da je NATO u stanju "moždane smrti" i ukazao na nedostatak koordinacije i nepredvidljivost američkog predsjednika Donalda Trampa.

Francuski lider je izrazio sumnju u bezbjednosnu orijentaciju saveza koji predvodi Amerika u smislu da bi napad na jednu članicu bio shvaćen kao napad na sve.

NATO je "najvažniji savez u svijetu kada je riječ o očuvanju slobode i mira", a Makronovo preispitivanje oslanjanja na članice u smislu uzajamne odbrane je "opasno", rekao je Moravjecki.

"Francuska troši manje od dva odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Mislim da vrijedi pitati zašto određeni aspekti NATO-a ne izgledaju onako kako mi to želimo. To nije zbog neposvećenosti SAD Alijansi, nego prije zbog nedostatka reciprociteta od strane pojedinih evrpskih saveznika", dodao je poljski premijer.

Francuska tradicionalno ima ambivalentnu ulogu u NATO-u i nije učestvovala u izradi njegovih strateških planova od 1966. do 2009. godine iako je jedan od osnivača Alijanse.

Kako se mijenjao NATO
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG