Dostupni linkovi

Udruženja: Slavljenje 'Herceg-Bosne' šamar žrtvama


Zastava takozvane "Herceg-Bosne" u Mostaru
Zastava takozvane "Herceg-Bosne" u Mostaru

Manifestacijama kojima se 18. novembra obilježava osnivanje takozvane „Herceg-Bosne“ potpuno se ignorira presuda Haškog tribunala čelnicima Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat, kaže predsjednik Udruženja logoraša Mostara, Emir Hajdarović.

„To je šamar svim žrtvama koje su prošle kroz torture, logore i kroz sve patnje, kroz koje su žrtve prošle, a sve zahvaljujući jednom projektu koji je ustvari želio da etnički očisti jedan prostor, to jest prostor Hercegovine. Međutim, u tome nisu uspjeli, a samim tim to dokazuje i donesena presuda od strane Haškog tribunala“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Hajdarović.

Hajdarović dodaje i da se presuda Haškog suda šesterici političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) potpuno ignorira.

On kaže da to žrtve ne iznenađuje, jer se već godinama presude Haškog tribunala uzimaju onako kako kome u kojem trenutku odgovara.

„U datom momentu vi imate glorificiranje presuda Haškog tribunala od istih tih političara, koji presudu UZP danas negiraju i pokušavaju prikazati Haški tribunal kao izraziti protivnik jednog naroda, što zaista niti stoji niti može stajati“, dodao je Hajdarović.

Nizom manifestacija u više mjesta Hercegovine, zvanične vlasti i nevladine udruge obilježavaju 18. novembar – godišnjicu pada Vukovara, ali i godišnjicu osnivanja tzv. „Herceg-Bosne“.

Tako je u Zapadnohercegovačkom kantonu u ponedjeljak neradni dan, a istovremeno je to i Dan općine Grude.

Na oficijelnoj internet-stranici Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona objavljeno je kako je 18. novembar dan osnivanja Hrvatske zajednice „Herceg-Bosne“ i Dan Županije Zapadnohercegovačke, te je to neradni dan u tom kantonu.

Dodaje se kako i Općina Grude, u kojoj je inače 1991. godine uspostavljena „Herceg-Bosna“, obilježava Dan općine.

Inače, još od nedjelje navečer u više mjesta se paljenjem svijeća na gradskim trgovima obilježava godišnjica pada Vukovara, ali i osnivanje Herceg-Bosne.

Za ponedjeljak navečer je u Mostaru, na brdu Hum iznad grada, pored 30-metarskog križa, najavljeno paljenje 28 baklji, u znak sjećanja na – kako se navodi - 28 godina od žrtvi Vukovara i obljetnice uspostave Hrvatske zajednice „Herceg-Bosna“.

Mirzinih 300 dana u logorima smrti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00


Hajdarović ističe da su već 24 godine protekle od kraja rata u BiH, a više od 25 od zatvaranja logora Herceg-Bosne, ali da logoraši ne mogu shvatiti da u tolikom vremenskom periodu „nikome nije stalo da žrtvama takve jedne političke, sumanute ideje, da jednom kaže 'doista' i da prestane sa takvim glorifociranjem svih tih zaista zločinačkih projekata“.

Takozvana Hrvatska Republika Herceg-Bosna (osnovana kao Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, 18.novembra 1993.) bila je samoproglašena, međunarodno nepriznata paradržava od 1991. do 1994., koju je osnovao politički i vojni vrh (HDZ BiH i HVO).

Proglasio ju je prvi predsjednik Mate Boban 28. augusta 1993. donošenjem odluke o uspostavi i proglašenju Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Hrvatska republika Herceg-Bosna ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u februaru 1994. godine.

XS
SM
MD
LG