Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prliću i ostalima potvrđena kazna


Jadranko Prlić pravosnažno je osuđen na 25 godina

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju svim optuženima u predmetu "Prlić i ostali" potvrdilo je danas prvostepene presude za zločine nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u BiH, a suđenje je prekinuto nakon što je optuženi Slobodan Praljak izjavio da "s prijezirom odbacuje presudu", te popio neku tekućinu, a advokati ustvrdili da je popio otrov.

Bivši premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić pravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora, čije je potvrđena prvostepena presuda, a vrijeme provedeno u zatvoru računa se u zatvorsku kaznu. Prlić, kao i ostali optuženi, u zatvoru su od 2004, kada su se dobrovoljno predali.

Bivšem ministru odbrane "Herceg-Bosne" Bruni Stojiću i načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku potvrđene su prvostepene presude od 20 godina zatvora, a vrijeme provedeno u zatvoru računa im se u zatvorsku kaznu.

Potvrđena je i drugostepenu presuda još jednom bivšem načelniku Glavnog stožera HVO Milivoju Petkoviću, koji je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora, te presuda bivšem komandantu vojne policije Valentinu Ćoriću, osuđenom prvostepeno na 16 godina.

Potvrđena je i presuda načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću, osuđenom prvostepeno na deset godina zatvora.​

XS
SM
MD
LG