Dostupni linkovi

SAD i EU podržavaju demonstrante u Gruziji


Protesti u Tbilisiju,17. novembar 2019.
Protesti u Tbilisiju,17. novembar 2019.

SAD i Evropska unij(EU) danas su podržale desetine hiljada antivladinih demonstranata koji od prošle nedelje protestuju u Gruziji protiv odbacivanja izborne reforme koju su vlasti obećale, javlja AFP.

U zajedničkom saopštenju ambasade SAD i EU navele su da prepoznaju duboko razočaranje velikog dela gruzijskog društva posle neusvajanja ustavnih amandmana u Parlamentu potrebnih za uvođenje proporcionalnih izbora 2020. godine.

"Mi u potpunosti podržavamo slobodu okupljanja i slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju.

Više od 20.000 demonstranata okupilo se juče u Tbilisiju, glavnom gradu zemlje, u najvećim opozicionim demonstracijama poslednjih godina.

Oni traže ukidanje mešanog izbornog sistema i uvođenje proporcionalnih izbora za sledeće parlamentarne izbore 2020. godine što je obećao oligarh Bidzina Ivanišvili čija je partija Gruzijski san na vlasti. Uprkos ubedljivoj većini partije Gruzijski san u parlamentu, amandmani za reformu izbornog sistema nisu prošli.

Prema Briselu i Vašingtonu, neusvajanje te reforme povećalo je nepoverenje i ojačalo tenzije između vladajuće partije i drugih političkih partija i civilnog društva.

Gruzijski san, koji vodi najbogatiji čovek u Gruziji, na vlasti je od 2012. godine međutim popularnost partije je dosta opala poslednjih meseci zbog ekonomske stagnacije i strahovanja za stečene demokratske tekovine te bivše sovjetske republike.

XS
SM
MD
LG