Dostupni linkovi

Gruzija: Hiljade demonstranata zahteva vanredne izbore


Detalj sa protesta u Tbilisiju
Detalj sa protesta u Tbilisiju

Hiljade ljudi su u nedelju demonstrirale u Gruziji na poziv opozicije, a nakon što je vladajuća većina odbacila reformu izbornog sistema koju je obećala da bi okončala prethodni talas protesta.

Više od 10.000 demonstranata okupilo se ispred Parlamenta u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, zemlje na Kavkazu.

Zahtevajući vanredne izbore, nosili su gruzijske i zastave EU i transparent "Svi protiv jednog" - Bidzine Ivaničvilija, lidera vladajuće stranke "Gruzijski san".

Pod pritiskom ulice u junu, moćni oligarh Bidzina Ivaničvili obećao je da će ukinuti "mešoviti sistem glasanja" za poslaničke izbore u oktobru 2020. godine i uvesti proporcionalni.

Ali, uprkos većini koju "Gruzijski san" ima, Parlament je odbacio tu promenu, naljutivši opozicione stranke, koje Ivaničvilija optužuju da je "orkestrirao neuspeh" zakona o tome, tvrdeći da stranka na vlasti vlast nepravedno ima koristi od sadašnjeg sistema.

Antivladinom protestu u nedelju prethodio je još jedan ove nedelje.

Na čelu s najbogatijim čovekom u Gruziji, "Gruzijski san" je na vlasti od 2012. godine, ali njegova popularnost je naglo opala poslednjih meseci zbog ekonomske stagnacije i straha da vlast te bivše sovjetske republike odustaje od demokratije.

XS
SM
MD
LG