Dostupni linkovi

Bjelorusija: Ubjedljiva pobjeda Lukašenkovih lojalista


Prošlo je 25 godina otkako je Aleksandar Lukašenko prvi put položio zakletvu kao predsjednik Bjelorusije.
Prošlo je 25 godina otkako je Aleksandar Lukašenko prvi put položio zakletvu kao predsjednik Bjelorusije.

Kandidati lojalni Aleksandru Lukašenku ubjedljivo su pobijedili na parlamentarnim izborima u Bjelorusiji, a opozicija nije osvojila nijedan mandat, pokazuju danas objavljeni rezultati.

Kritičari su već odbacili jučerašnje glasanje kao neregularno i saopštili da je bilo mnogo nepravilnosti, uprkos nedavnim pokušajima Lukašenka da se približi Zapadu.

Prema zvaničnim rezultatima, stranke lojalne Lukašenku osvojile su svih 110 mandata u Predstavničkom domu, donjem domu parlamenta, prenio je AFP.

Opozicija je ranije imala dva mandata u ovom skupštinskom domu.

Lukašenko /65/ vlada Bjelorusijom od 1994. godine, a međunarodni posmatrači su ranije opisali seriju izbora kao nepoštene.

U Bjelorusiji će sljedeće godine biti održani predsjednički izbori, a Lukašenko je juče, kada je izašao na biračko mjesto, potvrdio da će se ponovo kandidovati.

On je rekao da shvata da će zapadne zemlje pratiti parlamentarne izbore, ali da Bjelorusija ima konačnu riječ.

"Održavamo ovo glasanje u svojoj zemlji za svoj narod, da bi stvari bile bolje i održavamo ih na način koji mi razumijemo", rekao je Lukašenko.

Oni koji kritikuju Lukašenka imali su malo izbora na glasačkom listiću, pošto glavnim opozicionim liderima i jedinoj dvojici opozicionih poslanika nije bilo dozvoljeno da se kandiduju.

Emigrantkinja iz Bjelorusije: Tamo je potpuna diktatura
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

XS
SM
MD
LG