Dostupni linkovi

Policija u Hong Kongu prijeti upotrebom pravih metaka


Sukobi policije i demonstranata u kampusu Univerziteta
Sukobi policije i demonstranata u kampusu Univerziteta

Policija Hong Konga je u protekle noći zaprijetila korištenjem pravih metaka, nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio demonstrant tokom sukoba u univerzitetskom kampusu.

Kampus je postao posljednjih sati glavna baza prodemokratskih protesta.

Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio demonstrant, oko kampusa okruženog zapaljenim barikadama policija je u noći izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke.

To je prvo upozorenje tog tipa od početka protesta koji su počeli zbog planova - kasnije zamrznutih - koji bi omogućili ekstradiciju iz Hongkonga u kopnenu Kinu.

Protesti su se, međutim, proširili tako da odražavaju šire zahtjeve za demokratskim reformama.

U nedjelju naveče su se stotine aktivista povukle na Politehnički univerzitet u Hong Kongu (PolyU) u Kowloonu, gdje su zapalili veliku vatru kako bi spriječili policiju da zauzme Univerztitet i da zadrže blokadu Cross Harbour Tunnela, cestovnog tunela zatvorenog od utorka.

Od juna Hong Kong, bivšu britansku koloniju sa 7,5 miliona stanovnika, potresa najteža politička kriza nakon predaje Kini 1997.

Službeni mediji su nekoliko puta upozorili na to da bi kineska vojska, stacionirana u poluautonomnoj regiji, mogla intervenisati i zaustaviti proteste.

XS
SM
MD
LG