Dostupni linkovi

Hongkong: Policajac ranjen u nogu strelom tokom demonstracija


Detalj sa demonstracija u Hongkongu (ilustrativna fotografija)
Detalj sa demonstracija u Hongkongu (ilustrativna fotografija)

Jedan policajac u Hongkongu ranjen je strelom tokom sukoba demonstranata i policije, saopštila je policija u nedelju.

Ranjeni policajac bio je raspoređen u kvartu nedaleko od Politehničkog univerziteta.

Policija je objavila fotografije policajca koji je strelom ranjen u nogu.

Kako javlja Rojters, antivladini demonstranti su na policiju ispaljivali strele i gađali ih Molotovljevim koktelima iz univerzitetskog kampusa. Policija je odgovorila vodenim topovima iz kojih je demonstrante polivala plavom tečnošču, navodi Rojters.

Hongkonški okrug Kovlun je u noći između subote i nedelje goreo, pošto su demonstranti bacali boce sa benzinom na policiju, a snage bezbednosti su uzvraćale suzavcem u nameri da demonstrante izvedu na plato kampusa.

Nakon nekoliko mirnih sati, dok su demonstranti spavali na travnjacima i u univerzitetskoj biblioteci, policija je ponovo ispalila suzavac oko 10 sati po lokalnom vremenu. Aktivisti su odgovorili flašama sa benzinom, a neke od njih su zapalile i stabla izvan kampusa.

Antivladini protesti u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji koja je vraćena Kini 1997. godine, ušli su u šesti mesec, porast nasilja je zabeležen protekle sedmice sa intenzivnim uličnim okršajima policije i demonstranata, kao i sukobima na univerzitetima.

Demonstracije su izbile u junu zbog predloga zakona koji omogućava izručenje osumnjičenih u Kinu, nastavljeni su i nakon povlačenja ovog akta prerastavši u širi revolt protiv policijskog nasilja i načina na koji Peking upravlja Hong Kongom.

Juče, 16. novembra, pripadnici kineske vojske stacionirani u Hongkongu izašli su na da raščiste ulice na kojima su demonstranti razbacali brojne predmete i kamenje kako bi usporili napredovanje policije.

Kina drži garnizon od oko 10.000 vojnika u gradu ali oni ne mogu da se aktiviraju bez zahteva vlade Hongkonga.

XS
SM
MD
LG