Dostupni linkovi

Kineski vojnici pridružili se raščišćavanju ulica Hongkonga posle protesta


Demonstranti ispred Univerziteta u Hongkongu dok lokalno stanovništvo uklanja barikade (Hongkong 16. novembra)
Demonstranti ispred Univerziteta u Hongkongu dok lokalno stanovništvo uklanja barikade (Hongkong 16. novembra)

Radnici gradske čistoće, stanovnici i pripadnici kineske vojske stacionirani u Hongkongu izašli su danas da raščiste ulice na kojima su demonstranti razbacali brojne predmete i kamenje da uspore napredovanje policije.

Većina antivladinih demonstranata prekinulo je danas okupaciju univerziteta u Hongkongu, a male grupe njih koje su ostale uznemiravale su neke od onih koji su čistili ulice i blokirali su jedan gradski tunel.

Danas je u Hongkongu relativno mirno. Oko 1.000 ljudi izašlo je na godišnje okupljanje Gej prajda u centru grada.

Desetine vojnika iz obližnje kasarne pomagali su uličnim čistacima da pokupe komade kaldrme, kamenje i druge predmete rasute po ulicama da spreče kretanje saobraćaja. Hongkonška policija za razbijanje demonstracija bila je u pripravnosti u okolnim ulicama.

Vojnici sa metlama redak su prizor na ulicama grada. Kina drži garnizon od oko 10.000 vojnika u gradu ali oni ne mogu da se aktiviraju bez zahteva vlade Hongkonga. Ta bivša britanska kolonija vraćena je Kini 1997. godine.

Bilo je izolovanih incidenata kada su se demonstranti raspravljali sa ljudima koji su čistili ulice, i u jednom slučaju bačena je benzinska bomba blizu Siti univerziteta u Honkongu. Neki demonstranti su se okupili blizu drugog univerziteta uveče, po lokalnom vremenu, da probaju ponovo da blokiraju jednu od glavnih ulica ali ih je zaustavila policija ispaljivanjem suzavca.

Nekoliko desetina demonstranata ostalo je na Hongkonškom Politehničkom univerzitetu, neki su nadzirali blliran tunel ispod luke, gde su prethodnih dana zapalili kioske za naplatu karata.

Saobraćaj je i dalje poremećen u delovima grada a škole i univerziteti su i dalje zatvoreni.

Antivladini protesti ušli su u šesti mesec.

XS
SM
MD
LG