Dostupni linkovi

Iran: Na protestima uhapšeno 40 osoba, Hamenei podržao poskupljenje goriva


Protest u Iranu
Protest u Iranu

Iranska policija uhapsila je 40 osoba u Jazdu, u centralnom Iranu, gde su se sukobili demonstranti i policajci tokom protesta zbog poskupljenja goriva, javila je u nedelju agencija Isna.

Uhapšeni se optužuju za vandalizam, rekao je tužilac Mohamed Hadadžadeh.

Većina uhapšenih demonstranata nije iz Jazda i okoline.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei podržao je u nedelju odluku o povećanju cene goriva koja je izazvala proteste u nekoliko gradova širom Irana.

Ajatolah je za državnu televiziju rekao da nije stručan i da postoje različita mišljenja, ali da podržava odluku šefa države, predsednika parlamenta i šefa sudske vlasti.

Iranska vlada je u petak objavila poskupljenje goriva od najmanje 50 odsto. Gorivo je do sada koštalo 10.000 rijala, odnosno manje od osam evrocenti.

Zbog te odluke protesti su održani u više iranskih gradova.

Jedna osoba je ubijena tokom demonstracija u Sirdžanu, gradu na jugoistoku zemlje, a, prema nepotvrđenim informacijama, četiri osobe su izgubile život tokom sukoba demonstranata i snaga reda u Behbahanu, Isfahanu i Marivanu.

Za nasilje na protestima optužio strane sile: Ajatolah Hamenei
Za nasilje na protestima optužio strane sile: Ajatolah Hamenei

U izjavi za državnu televiziju Hamenei je optužio neimenovane strane sile za sabotažu i pozvao snage bezbednosti da “izvrše svoje zadatke”.

“Neki su, bez sumnje, zabrinuti zbog ove odluke, ali ali sabotaže i paljenja su uradili huligani, a ne naši ljudi. Kontrarevolucionari i neprijatelji Irana su uvek podržavali sabotažu i kršenje bezbednosti, i to nastavljaju da čine”, izjavio je Hamenei.

“Nažalost, desili su se neki problemi, nekoliko ljudi je izgubilo život i neki centri su uništeni”, dodao je on.

Iran, koji poseduje velike naftne rezerve, i dalje ima jedno od najjeftinih goriva u svetu, zbog subvencija koje izdvaja država.

Međutim, zemlja se bori da zadovolji svoje domaće potrebe za gorivom zbog nedostatka kapaciteta za preradu nafte. Dodatni problem su i međunarodne sankcije, ograničavanjem isporuke rezervnih delova za popravku i nadogradnju rafinerija.

Građani Irana su posredstvom društvenih mreža dobijali preteće poruke u kojima im je rečeno da ne prisustvuju protestima, koji se u toj poruci nazivaju “ilegalnim”, uz obrazloženje da bi učesnici demonstracija mogli biti procesuirani.

Državna iranska televizija optužila je “neprijateljske medije” da pokušavaju da preuveličaju broj demonstranata “koristeći se lažnim vestima i snimcima na društvenim medijima”.

Takođe suzabeleženni prekidi internet veze u pojedinim gradovima, uključujući i prestonicu Teheran.

Racionalizacija goriva, uvedena 2007. godine pod rukovodstvom tadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, kako bi se kontrolisala potrošnja, dovela je do besa građana koji su zapalili nekoliko benzinskih pumpi. Ta odluka je stavljena van snage 2015. godine.

XS
SM
MD
LG