Dostupni linkovi

'Jedan od pet miliona': 'Krajnje je vreme budite (se) uzbunjivači'


Protest u Beogradu: 'Krajnje je vreme budite (se) uzbunjivači'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Protest u Beogradu: 'Krajnje je vreme budite (se) uzbunjivači'

Protest "1 od 5 miliona", 47. po redu, završen je ispred zgrade RTS-a. Građani su ulaz oblepili natpisima 'Krajnje je vreme budite (se) uzbunjivači'.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković pozvao je direktora RTS-a Dragana Bujoševića da profesionalno radi svoj posao ili da se povuče sa tog mesta, a novinare RTS-a koji se deklarišu da pripadaju pokretu 'Jedan od pet miliona', da budu hrabri i probude se.

Protest je počeo je na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu i posvećen je uzbunjivačima, kako su i najavili organizatori.

Prisutnima je Valentina Reković, studentkinja iz Udruženja "1 od 5 miliona" pročitala pismo podrške Aleksandru Obradoviću koje će mu biti uručeno u ponedeljak.

"Aleksandar Obradović (uzbunjivač iz namenske fabrike "Krušik" ) je naš heroj", rekla je.

Studentkinja Reković i njena sestra Nikolina saslušane su, kako je pisao Radio Slobodna Evropa (RSE), početkom oktobra u policijskoj stanici po krivičnoj prijavi generalnog direktora Radio televizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića jer su tokom protesta ulazna vrata te medijske kuće simbolično ofarbana u ružičastu boju.

Vrata zgrade RTS-a obojene su u ružičasto na protestu 7. septembra uz obrazloženje organizatora da je RTS "počeo da podseća na jednu drugu televiziju" blisku vladajućem režimu aludirajući na televiziju Pink. Na protestu 12. oktobra organizatori su ponovo ofarbali vrata RTS-a u pink, a u toj akciji pridružili su im se predstavnici Saveza za Srbiju Marko Bastać, Dragan Đilas i Nebojša Zelenović.

Protest u Beogradu: Vrata RTS-a ofarbana u pink boju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Građanima se obratio i Milan Dumanović, bivši policajac Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije, protiv koga se vodi krivični postupak zbog odavanja službene tajne. Reč je o službenoj tajni u vezi s aktivnostima policije prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici (Potočarima), u julu 2015. godine, kada je Vučić bio napadnut.

"Zbog našeg izlaska u javnost proveli smo 40 dana u zatvoru. Naše suđenje je zatvoreno za javnost da javnost ne bi saznala istinu. Policajci su poniženi i uvređeni i ne znaju više ko su im šefovi. Rekli su mi u policiji: 'Zar ste mislili da prijavite Dijanu Hrkalović (bivša državna sekretarka MUP-a), a mi da je uhapsimo?', rekao je Dumanović.

Četrdeset i sedma šetnja je drugi protest po redu posvećen uzbunjivačima, a prošlonedeljni protest organizovan je u znak podrške uzbunjivaču iz namenske fabrike "Krušik" Aleksandru Obradoviću, koji je ukazao na sumnjive poslove u izvozu oružja, koji se dovode u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Ispred ulaza u tužilaštvo ostavljeno je tada simbolično odštampanih 300.000 evra, jer je prema rečima jednog od organizatora protesta Srđana Markovića, to iznos koji je otac ministra Nebojše Stefanovića imao kada je išao u jedan hotel, a da nije ispitano odakle mu toliki novac.

Građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda, fizički napala opozicionog političara Borka Stefanovića.

Naziv šetnje je promenjen u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića: "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG