Dostupni linkovi

Gojković: Nastavak dijaloga vlasti i opozicije u novembru


Maja Gojković
Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će razgovori opozicije i vlasti, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, biti nastavljeni u novembru. Takođe je izrazila zadovoljstvo razgovorima koji su trajali juče i danas u Beogradu.

Drugog dana dijaloga koji je jutros počeo u Skupštini Srbije na dnevnom redu bili su mediji i uloga Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Radio Televizije Srbije (RTS), edukacija birača, birački spisak i finansiranje kampanje.

Očekuje se na kraju dijaloga donošenje zaključaka i dogovor o narednim koracima.

Dijalogu prisustvuju predstavnici vladajućih stranaka i deo opozicije.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas, u pauzi razgovora vlasti i dela opozicije, da je napravljen mali korak napred ali da se nije desilo "ništa revolucionarno" i da problemi nisu rešeni.

Živković je novinarima rekao da sastanci nisu gubljenje vremena, dodajući da ne očekuje čuda jer "ko ih očekuje treba da se bavi nekom drugom aktivnošću, a ne politikom".

"Međutim, danas i juče ovi iz Srpske napredne stranke ponašali su se kao male mace, što znači da su svesni toga da kada dođe neki nadzornik iz Brisela, a ovog puta dolaze i sa drugih mesta, onda moraju da se ponašaju bar malo bolje", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, videće se da li će taj napredak da se pretoči u formalne odluke, kako bi se stvorili bolji uslovi za izbore na proleće.

On je rekao da će posrednik Evropskog parlamenta sa saradnicima dati predlog zaključaka i mere za njihovo sprovođenje.

Živković je na sastanku, kako je naveo, objasnio da postoji puno problema u finansiranju političkih aktivnosti i da vladajuća stranka krši zakone i sprovodi razne zloupotrebe.

On je predložio, što je i ranije činio u skupštini, da se ukine komercijalno reklamiranje na televizijama u kampanji, jer se troši ogroman novac koji bi mogao da se upotrebi za lečenje dece koja danas ne mogu da se leče u Srbiji.

"Umesto toga, sprovodili bi se tv dueli", rekao je Živković.

Opozicioni blok Savez za Srbiju bojkotuje dijalog, kao i Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka. Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić juče je bio samo na prvoj sesiji nakon koje je rekao novinarima da je došao da poruči da je Evropski parlament morao da obezbedi prisustvo svih opozicionih stranaka i rekao da dalje neće učestvovati u dijalogu.

Tema prvog sastanka bio je međustranački dijalog i unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine uz učešće predstavnika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna i ambasadora EU u Srbiji Sem Fabricia.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je zadovoljna međustranačkim dijalogom, predstavnici vladajućih stranaka su optužili opoziciju da je konfuzna i da izbegava izbore zbog lošeg rejtinga, a predstavnici opozicije koji su se obratili novinarima ispred zgrade Skupštine da su razgovori teški.

Predstavnici inicijative Ne da(vi)mo Beograd pred sam početak dijaloga u sredu ispred Doma Narodne skupštine umesto crvenog tepiha razvili su, kako su ga nazvali, "tepih laži, podmetačina i blaćenja", na kojem su naslovne strane domaćih tabloida. Oni su poručil da je Evropski parlament zakasnio sa dijalogom.

U pozivu za dijalog koji je potpisao predsednik Spoljnopolitičkog odbora EU Dejvid Mekalister predviđaju se do kraja godine još dve runde dijaloga a zatim u drugoj fazi (ne pricizira se kada) dijalog o dugoročnijem pitanju unapređenja političke atmosfere, političkih praksi i procedura unutar Narodne skupštine.

XS
SM
MD
LG