Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja odbila ponudu SAD o razgovorima u decembru


Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u junu ove godine

Sjeverna Koreja je saopštila u četvrtak kako im je ponuđen novi sastanak sa Sjedinjenim Državama no da nisu zainteresovani za nove razgovore koji imaju samo za cilj da im "ugode" pred isticanje jednogodišnjeg roka kojeg je Pjogjang postavio Washingtonu kako bi pokazali više fleksibilnosti u pregovorima.

Kim Myong Gil, pregovarač o nuklearnoj normi, rekao je u izvještaju državnih medija da je Stephen Biegun, njegov američki kolega sa kojim je prošle sedmice vodio neuspjele pregovore o denuklearizaciji u Stockholmu, ponudio preko treće zemlje da se ponovno sastanu.

Kim i Biegun sastali su se prošlog mjeseca u švedskoj prijestolnici prvi put nakon što su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dogovorili u junu o ponovnom otvaranju pregovora koji su zaustavljeni nakon neuspjelog samita u Vijetnamu u februaru.

No i ovaj sastanak je propao jer kako je rekao Kim, američka strana nije predstavila novi pristup.

Sjeverna Koreja traži ukidanje kaznenih sankcija, ali Sjedinjene Države insistiraju na tome da Kim Jong Un prvo mora ukloniti svoj program nuklearnog oružja.

Izjava Sjeverne Koreje dolazi nakon što je general Mark Milley, načelnik združenog štaba ponovno potvrdio da su Sjedinjene Države spremne iskoristiti "cijeli raspon svojih sposobnosti" za obranu Južne Koreje od bilo kojeg napada.

Visoki američki dužnosnici obrane okupljaju se u Seulu na godišnjim sastancima dok se dvije zemlje suočavaju sa sve većim prijetnjama Sjeverne Koreje da će zaustaviti zajedničke vojne vježbe.

Trumpov istorijski iskorak na tlo Sjeverne Koreje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00


XS
SM
MD
LG