Dostupni linkovi

Odbijena inicijativa za skupštinsku raspravu o tužiocu Katniću


Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić

Skupštinski Odbor za antikorupciju u Crnoj Gori nije usvojio Inicijativu opozicije da se ponovo pozove glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić na raspravu o rezultatima rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, za prvih deset mjeseci ove godine.

Odluka nije usvojena jer su za nju glasali samo predstavnici opozicije, podnosilac Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta (DF) i njegov kolega, Predrag Bulatović, te Ranko Krivokapić iz Socijaldemokratske partije (SDP). Članovi iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) bili su uzdržani.

Prethodno je poslanik Vučurović zatražio da Odbor pozove Katnića, jer su prethodno i Katnić i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković odbili pozive dva skupštinska odbora koja vrše parlamentarni nadzor nad radom Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Podsjetimo opozicioni članovi Odbora u julu mjesecu ove godine tražili su saslušanje čelnika tužilaštva zbog afere “Koverat”. Međutim, Stanković i Katnić su odbili da pred Odborom govore o aferi koju je pokrenuo odbjegli bankar Duško Knežević, objavljanjem snimak navodne zloupotrebe od strane vladajuće DPS u predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Čelnici tužilaštva su izneli da ih na to ne obavezuje Zakon o državnom tužilaštvu.

Vučurović je na sjednici Odbora konstatovao da je očigledno da tužilaštvo neće da radi svoj posao.

"Očekujem i ne očekujem da će se pojaviti", rekao je Vučurović.

Dok je Ranko Krivokapić iz SDP kazao da se tužilaštvo “otelo demokratskoj kontroli” dvije od tri grane vlasti.

“Znači, jedan državni organ oteo se kontroli i Vlade i Parlamenta”.

XS
SM
MD
LG