Dostupni linkovi

Vučić: Ne očekujem nastavak dijaloga sa Prištinom pre januara naredne godine 


Serbia's President Aleksandar Vucic shakes hands with French President Emmanuel Macron next to Kosovo President Hashim Thaci during a trilateral meeting as part of the Paris Peace Forum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Prva TV rekao da je tema iznenadnog sastanka koji je danas inicirao predsednik Francuske Emanuel Makron sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem nastavak dijaloga Beograda i Prištine na kome su se obe strane izjasnile da su za nastavak dijaloga, ali da zbog čekanja na formiranje kosovske Vlade nije realno očekivati da se dijalog nastavi pre januara naredne godine, prenosi agencija Beta.

Vučić je u Parizu rekao da će se nakon formiranja Vlade Kosova videti ko će formirati tu vladu i kada će se videti i "šta su želje i da li neko želi kompromis, šta su ciljevi a šta mogućnosti".

"Od 2008.godine oni imaju samo jedan stav, da svi priznaju njihovu nezavisnost. Rekao sam (na sastanku sa Makronom i Tačijem) da stvari nisu tako ružičaste za njih, da Srbija ima svoj interes i da neće pristati na ultimatum", rekao je Vučić.

On je rekao da "ničim nije nezadovoljan na tom sastanku, već da misli da su određene stvari dodatno objašnjene predsedniku Makronu", navodeći da sa francuskim predsednikom "može da se iskreno razgovara".

Vučić je rekao da je Makron zainteresovan za balkanske zemlje kao buduće članice EU ali da "pre toga želi da postavi neka nova pravila za samu Evropsku uniju".

"On govori iskreno, otvoreno, ja volim taj pristup, znate na čemu ste. To što će neko da priča da je divno bajno a onda provedete 50 godina kao Turska čekajući taj pristup. Sa Makronom možete da razgovarate na iskren način. Mislim da Srbiju doživljava kao veoma važnog partnera i kao najveću i najznačajniju zemlju Zapadnog Balkana i u smislu evropske bezbednosti", kazao je Vučić, prenosi agencija Beta.


XS
SM
MD
LG