Dostupni linkovi

Ljimajeva koalicija podnosi žalbu na izborni rezultat


Fatmir Limaj
Fatmir Limaj

Koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse Novo Kosovo i Partije pravde najavila je da će u četvrtak podneti žalbu na „fabrikovane izborne rezultate“ koje je Centralna izborna komisija danas objavila. Iz ove koalicije, na čijem je čelu Fatmir Ljimaj, navode da su izborni proces narušili glasovi koji su u paketima stigli iz Srbije nezakonskim putem, a ne poštom, kako je to predviđeno. Zbog uzimanja u obzir tih glasova, ova koalicija nije uspela da pređe izborni prag od 5 odsto.

„Paketi sa glasovima koji su se prikupili negde u Srbiji, na jednom privatnom mestu od strane neidentifikovanih i neovlašćenih osoba, u suprotnosti sa svim zakonima, doneti su ovde iz Srbije, na Kosovu, također od strane neidentifikovanih i neovlašćenih osoba. Te pakete je potom CIK prokrijumčarila u Centar za brojanje, i tako ih nezakonskih uključila u konačni rezultat izbora“, kazao je Endrit Šalja iz te koalicije na konferenciji za novinare u četvrtak.

On je dodao da je ova koalicija na osnovu regularnih glasova iznad praga.

„Iskoristićemo pravo na žalbu na svim instancama na osnovu zakona i Ustava Kosova“, dodao je Šalja.

CIK je danas objavio konačne rezultate izbora ali su iz te institucije za RSE izjavili da to ne okončava izborni proces, budući da politički subjekti i kandidati mogu da podnesu žalbu na rezultat. One se prvo podnose Panelu za žalbe i pritužbe, a ukoliko ta institucija odluči da odbije neku žalbu, onda nezadovoljna stranka može da se žali Vrhovnom sudu.

„Mi treba da čekamo na njihove odluke a kako bi delovali u skladu sa time, ukoliko budu obavezali CIK kako bi onda mogli dalje da potvrdimo rezultate. Na kraju, pošto CIK odluči o potvrđivanju rezultata, obaveštavaju Predsednika Kosova u vezi izbornog rezultata“, izjavio je za RSE portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

Na osnovu konačnih rezultata, na prvom mestu ostao je pokret Samoopredeljenje sa 32 osvojena poslanička mandata, na drugom je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 29 mandata, sledi Demokratska partija Kosova sa 25 poslanika, koalicija Alijansa novo Kosovo i Socijaldemokratska partija sa 14 poslanika, Srpska lista sa deset poslanika, dok koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde za nekoliko glasova nije prošla izborni prag od pet odsto. Preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Predstoji rok od 24 sata za žalbe političkih subjekata i kandidata.

XS
SM
MD
LG