Dostupni linkovi

Vučić u Ohridu: Do Nove godine i u Albaniju samo sa ličnom kartom


Serbia-- A meeting between the president of Serbia Aleksandar Vucic, the presidential leadership of Kosovo Edi Rama and the president of Northern Macedonia Zoran Zaev, Novi Sad, Ocotber 10, 2019.
Serbia-- A meeting between the president of Serbia Aleksandar Vucic, the presidential leadership of Kosovo Edi Rama and the president of Northern Macedonia Zoran Zaev, Novi Sad, Ocotber 10, 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom bili "veoma dobri" i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo na jugu Srbije.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da veruje da će se do Nove godine u Severnu Makedoniju i u Albaniju putovati „samo sa ličnom kartom“.

Kako je naveo, Preševo je za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine, i „odluka da fitosanitarna inspekcija radi 24 sata dnevno trostruko će ubrzati prolaz kamionima sa robom na obe strane i smanjiti operativne troškove“.

On je najavio da će uz male izmene zakona za sve tri zemlje moći da važi ista radna dozvola, a da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija, što će, kako je dodao "nama koristiti jer imamo problema sa radnom snagom, a istovremeno će kreirati dobar investicioni ambijent jer šaljemo poruku stabilnosti i slobode kretanja na prostoru gde živi 12 miliona ljudi".

On je najavio da će tri zemlje moći zajedno da kreiraju turističke rute, da neko može da obiđe Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Ohrid ili Drač, u jednom mahu, što je, dodao je, posebno atraktivno za azijske turiste.

Vučić je rekao da očekuje pritiske zbog ovakvih odluka, iako su to bili proklamovani ciljevi "Berlinskekonferencije".

Zahvalio je SAD za podršku ovom projektu, a podršku će, kako je najavio, zatražiti i od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Trojni sastanak u Ohridu nastavlja se u nedelju, a razgovorima će se pridružiti i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Uoči sastanka čelnika Zapadnog Balkana Zaev, Vučić i Rama utvrdili su "deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje".

Ohridski samit bez Tačija

Predsednik Kosova Hašim Tači odbio je učešće na Ohridskom samitu, zato što je Srbija, kako je rekao, "zaobišla Kosovo na prvom samitu ove regionalne inicijative".

Tači je povodom tog sastanka rekao da je jedina vizija Kosova članstvo u EU i NATO.

"Prema tome, ne želimo da ni u kakvim okolnostima zamenimo našu evroatlantsku perspektivu sa bilo kakvom regionalnom inicijativom", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je takođe dodao da je ova regionalna inicijativa "besmislena sve dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova".

XS
SM
MD
LG