Dostupni linkovi

Mateuš Moravjecki ponovo premijer Poljske


Mateuš Moravjecki
Mateuš Moravjecki

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ostaće i dalje na toj funkciji nakon što je na parlamentarnim izborima 13. oktobra ponovo pobedila konzervativna stranka Pravo i Pravda, uz male izmene ministara i organizacije resora u odnosu na prethodnu vladu, ali sa novinom da premijer evropske poslove izdvaja iz Ministarstva spoljnih poslova pod svoju nadležnost.

"To je vlada kontinuiteta. Nastavka 'dobre promene'. Želimo da učinimo sve da situacija u kojoj su Poljaci za četiri godine bude još bolja. Poljska će sve više biti država blagostanja. Sustizanje proseka Evropske unije za nas je ključna meta. Poljaci treba da žive bolje i budu ponosni na svoju zemlju", kazao je u petak uvele sadašnji i budući premijer Moravjecki objavljući sastav jednopartijske vlade Prava i Pravde.

U novoj vladi šef diplomatije ostaje Jacek Čaputovič ali su mu oduzeti svi evropski poslovi za koje je do sada bio zadužen njegov zamenik Konrad Šimanjski koji prelazi sa tim delom resora u kancelariju premijera Moravjeckog.

"U ovom slučaju promena je velika. Cela direkcija za evropske poslove biće sastavni deo Kancelarije premijera. Zamolio sam zamenika ministra Šimanjskog da nastavi svoju misiju. Tamo su teški, naporni pregovori o primeni evropske legislative na poljsku privredu i uticaj te regulacije od strane Unije", kazao je Moravjecki.

Zbog ambicija EU u borbi protiv klimatskih promena, čije ciljeve nastoje da ublaže zemlje Višegradske četvorke čije privrede su, posebno poljska, više orijentisane na ugalj i kojima su potrebna veća ulaganja nego na Zapadu u čiste tehnologije i energije, poljsko Ministarstvo životne sredine podeljeno je na dva, Ministarstvo životne sredine pod koje će spadati narodni parkovi, zaštita životne sredine, edukacija i lov i Ministarstvo klime.

XS
SM
MD
LG