Dostupni linkovi

Poljska vladajuća stranka razmatra kadrovske promjene u vezi sa energijom


Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski (u sredini)
Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski (u sredini)

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) razmatra promjene u Vladi nakon što je u nedjelju pobijedila na parlamentarnim izborima, uključujući na području energetske politike, rekao je člana PiS-a i potpredsjednik Vlade, Jacek Sasina.

PiS je usko osvojio drugi mandat, pokazali su konačni rezultati glasovanja parlamentarnih izbora, ali njegov nagon za probijanjem konzervativnog plana možda će biti ometen gubitkom u Gornjem domu, prenosi Reuters.

Mateuš Moravjecki ostao bi na mjestu premijer, rekao je Sasin, dodavši da bi uskoro moglo doći do manjih promjena među dužnosnicima koji su odgovorni za pitanja energije. Detalje nije priopćio.

"Mateuš Moravjecki ostaje premijer, ovdje se ništa ne mijenja", rekao je Sasin.

Energetski portfelj prethodno je podijeljen između ministara energetike i okoliša, kao i ministra za poduzetništvo i tehnologiju, s tim da je premijer također osobno nadgledao neka pitanja vezana s energijom.

Analitičari navode kako bi potencijalna zamjena ministra energetike Kristofa Čorzevskog mogla povećati udjele poljskih državnih energetskih tvrtki koje kotiraju na burzi, jer su privatni investitori kritizirali ministra zbog pokretanja politika za koje kažu da narušavaju profitabilnost komunalnih poduzeća, dodaje Reuters.

Pod Čorzevskogim, koji je intervenirao na energetskom tržištu s ograničenjem cijene električne energije, komunalije su prestale isplaćivati dividende i morale su podržati problematične rudnike ugljena.

"Ako... Čorzevski izgubi posao ili izgubi krajnji nadzor nad komunalnim uslugama koje bi, primjerice, mogle biti preusmjerene na premijera, očekivali bismo da će neki potencijal biti jači za komunalije koje bi mogle ponovo početi isplaćivati dividende", navodi istraživački centar Ipopema Securities.

XS
SM
MD
LG