Dostupni linkovi

Miting podrške Aleksandru Obradoviću u Valjevu


Valjevo
Valjevo

Nekoliko stotina građana okupilo se u petak uveče na Gradskom trgu u Valjevu na mitingu podrške svom sugrađaninu, uzbunjivaču iz fabrike "Krušik" Aleksandru Obradoviću, koji je javnosti skrenuo pažnju da firma "GIM", u kojoj je zaposlen otac srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića, kupuje naoružanje iz te fabrike po "povlašćenoj ceni".

Građani su ponovo potpisivali peticiju za puštanje na slobodu Obradovića.

Na mitingu podrške govorili su Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Siniša Kovačević, dramaturg i potpredsednik Narodne stranke i Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji iz "Dveri".

"Danas sam došao da se sa vama solidarišem sa Aleksandrom Obradovićem, čovekom koji je ukazao na nepravilnosti, na ono na šta je država trebalo da ukaže i, umesto da bude nagrađen, poslali su ga u Centralni zatvor. Tužilaštvo se ne bave podacima na koje je ukazao Obradović već je glavno pitanje - da li je on uzbunjivač ili ne. Obradović je strpan u zatvor, a oni koji su krivi za dešavanja u 'Krušiku' su na svojim radnim mestima", rekao je Lutovac.

Lutovac je i najavio akciju "Uzbuni se", u okviru koje je obezbeđen broj na koji se mogu javiti svi budući uzbunjivači i ukazati na kriminal i na nepravilnosti, kao i formiranje pravnog tima advokata koji će štititi uzbunjivače bez novčane nadoknade.

Dušan Kovačević je rekao da Aleksandar Obradović ne prisustvuje ovom miting "jer je utamničen, jer mu je uskraćeno osnovno ljudsko pravo da bude slobodan, a biti neslobodan je najveća božja kazna za čoveka".

"Ni u zarđalom, ni u zlatnom kavezu slavuj neće pevati, te ni Aleksandar Obradović večeras nije mogao da vam se obrati zato što je zasužnjen, zato što je u zatvoru. Ako je jedan čovek u Srbiji neslobodan, svi smo dragi prijatelji neslobodni", rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da je Aleksandar Obradović, bez obzira na to što "nije mogao da pređe tu visoku planinu od svog praga, jedan od najslobodnijih ljudi u Srbiji jer je bio dovoljno hrabar i čestit".

Nakon završenih govora, učesnici mitinga su u povorci prošetali do stana Aleksandra Obradovića gde ih je on kratko pozdravio sa balkona.

Prošlo je 52 dana od kada je Obradović uhapšen, a u petak se navršilo 26. dana od kada je u kućnom pritvoru.

Građani Valjeva traže slobodu za uzbunjivača iz 'Krušika'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG