Dostupni linkovi

Stotinu žalbi na rezultate izbora na Kosovu


Preizborni plakati na Kosovu, ilustrativna fotografija
Preizborni plakati na Kosovu, ilustrativna fotografija

U Izbornom panelu za žalbe i predstavnike politički subjekti na Kosovu podneli su 100 žalbi na konačne rezultate parlamentarnih izbora koje je Centralna izborna komisija objavila u četvrtak.

Panel ima 72 časova da se izjasni o tim žalbama.

Najveći broj žalbi podnela je Samostalna liberalna stranka ispred srpske zajednice, ukupno 42, a žalbe su podnele i Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova, Inicijativa za Kosovo, Partija kosovskih Srba, pokret Samoopredeljenje i ostale manje partije.

U slučaju nezadovoljstva na odluku panela, strane mogu da se obrate i Vrhovnom sudu koji takođe odlučuje u roku od 72 časova.

Centralna izborna komisija tek na kraju celog ovog procesa može da potvrdi konačne rezultate, što će otvoriti put formiranju nove Vlade Kosova.

Postignuta saglasnost Samoopredeljenja i DSK o vladi

U međuvremenu, radne grupe pokreta Samoopredeljenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), partije koje su osvojile najveći broj glasova, nakon šest održanih sastanaka okončale su pregovore po pitanju budućeg vladinog programa i postigle saglasnost o različitim sektorima.

Kako su najavili iz DSK, konačni politički sporazum lidera ove dve partije se može postići nakon što se rezultati potvrde.

Vlada za četiri godine: Isa Mustafa
Vlada za četiri godine: Isa Mustafa

Lider DSK Isa Mustafa izjavio je u petak poslepodne na konferenciji za novinare, nakon sastanka predsedništva te partije, da su ekipe odradile odličan posao i da je postignuto „dosta toga po pitanju harmonizacije programa u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, vladavine zakona, bezbednosti i socijalnih pitanja“.

„Takođe je postignuta saglasnost zadovoljavajućeg nivoa po pitanju organizacije vlade i kako će buduća vlada funkcionisati“, kazao je on.

O pitanjima o kojima nije postignuta saglasnost dogovoreno je da se odluči kasnije, dodao je Mustafa.

„Nastavićemo razgovore nakon potvrđivanja rezultata, na visokom nivou, gde ću prisustvovati ja i još neko iz radne grupe a kako bi harmonizovali i pitanja koja su ostavljena za kasnije, a u vezi strateških investicija, dijaloga sa Srbijom, ustavnim funkcionisanjem, kao i raspodelom odgovornosti u sledećoj vladi. To treba da uključi sve pozicije koje će biti aktuelne u naredne četiri godine, zato što je ova vlada vlada za četiri godine“, kazao je Mustafa. Dodao je da će i to kome će pripasti pozicija budućeg predsednika Kosova biti jedna od tema razgovora između dve partije. Aktuelnom predsedniku Hašimu Tačiju mandat ističe 2021.

Mustafa: Odgovornost dijaloga u budućnosti na Vladi Kosova

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, on je kazao da DSK podržava dijalog i da je to jedini način da se otvorena pitanja sa Srbijom reše, dodajući da će odgovornost dijaloga u budućnosti biti na Vladi Kosova.

„Ne očekujem da će biti nekog suprostavljanja od Samoopredeljenje po tom pitanju... Mi smo se javno izjasnili da ćemo primeniti reciprocitet. To nije lako pitanje koje se može desiti za jedan dan već zahteva procedure. Ali, onda kada se uvede reciprocitet, to pokriva i pitanje takse. Reciprocitet znači da ćemo mi postupiti onako kako oni (Srbija) postupaju prema nama, po pitanju trgovinske razmene, ekonomske saradnje, ali i po pitanju šteta koje nam nanose na međunarodnoj sceni, kao što je povlačenje priznanja. Takođe, i po pitanju potpisanih sporazuma iz Brisela koji nisu sprovedeni, kao što su energetika, slobodno kretanje robe, dokumentacija koja Kosovu nije vraćena. Mi ne možemo postići sporazum sa Srbijom ukoliko oni ne sprovedu sporazume o kojima smo se dogovorili’, dodao je Mustafa.

PS i DSK su na osnovu konačnih rezultata dobili dovoljan broj glasova (61) da zajedno formiraju novu vladu Kosova.

XS
SM
MD
LG