Dostupni linkovi

Kambodžijskom oporbenom vođi onemogućen let za povratak kući


Sam Rainsy u Phnom Penhu, fotoarhiv
Sam Rainsy u Phnom Penhu, fotoarhiv

Kambodžijski oporbeni vođa, koji se zavjetovao da će se vratiti ovog vikenda kući, rekao je da mu je zabranjeno da se prijavi za let iz Pariza.

Sam Rainsy se planirao vratiti kako bi vodio narodnu "borbu za bolji život", opisujući premijera Hun Sena kao "brutalnog diktatora".

Autoritarni vođa Kambodžom vlada od 1985.

Stranka Rainsyja raspuštena je kao dio razbijanja oporbe i on je bio u Parizu u egzilu.

"Izuzetno sam šokiran jer me ljudi trebaju u Kambodži", rekao je Rainsy na aerodromu Charles de Gaulle nakon što je krenuo ka šalteru Thai Airwaysa.

Namjeravao je letjeti u Bangkok, a zatim stići u Kambodžu, ali kaže da su mu rekli "da su dobili vrlo visoka uputstva da mi ne dopuštaju ulazak".

Ipak, obećan mu je još jedan let i pridržava se svog plana kako će do subote, dana neovisnosti zemlje, stići u Kambodžu.

Hun Sen rekao je da će Rainsy biti uhićen ako pokuša ući u zemlju. Također je zatražio od susjednih zemalja da mu zabrane tranzit, te je savjetovao zrakoplovnim kompanijama da ga ne prihvataju kao putnika.

U četvrtak je Malezija nakratko pritvorila zamjenika Rainsyja Mu Sochuaa, potpredsjednika njegove zabranjene stranke, koji se nadao da će mu se pridružiti u Kambodži.

Amnesty International i Human Rights Watch osudili su napore Kambodže da zaustavi oporbene političare. Američka ambasada u Phnom Penhu rekla je da taj potez predstavlja "eskalaciju u suzbijanju političke opozicije".

XS
SM
MD
LG