Dostupni linkovi

EU: Izbori u Kambodži ne odražavaju volju naroda


Kambodžanski premijer Hun Sen
Kambodžanski premijer Hun Sen

Evropska unija je saopštila da izbori u Kambodži, koji su omogućili dugogodišnjem lideru Hun Senu punu kontrolu nad parlamentom, nisu kredibilni i ne odražavaju volju naroda, javlja AFP

“Nedostatak istinskog izbornog nadmetanja i političkog procesa koji bi omogućio ravnopravno učešće svih, znači da izbori iz 29. jula ne izražavaju demokratsku volju birača u Kambodži“, saopštio je Ured EU za spoljne poslove.rečeno je u izjavi ureda za vanjske poslove EU. “Stoga rezultatima fali kredibilitet,” dodao je portparol Ureda.

Registrovano je 8,3 miliona birača na šestim izborima koji se održavaju od 1993. nakon višedecenijskih sukoba.

Međutim, Hun Sen nije imao ozbiljnih takmaca na izborima u nedelju, nakon što je prošle godine inicirao žestoki obračun protiv opozicije.

"Tokom protekle godine kambodžanske vlasti upotrebile su sudski sistem u zemlji i druge oblike pritiska da ograniče prostor rezervisan za političku opoziciju, kritiku i neslaganje, uključujući civilno društvo", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, to je dovelo do prinudnog raspuštanja glavne opozicione stranke, Partije nacionalnog spasa Kambodže (CNRP), koju je prošle godne raspustio Vrhovni sud, dok je predsednik stranke stavljen u zatvor.

EU je zbog toga odbila da učestvuje kao posmatrač na izborima obustavila je finansijsku pomoć nadležnim institucijama u Kambodži za organizovanje izbornog procesa.

Narodna partija Kambodže (CPP) premijera Hun Sena objavila je danas da je osvojila sva mesta u parlamentu zemlje na juče održanim parlamentarnim izborima koji su bili pod punom kontrolom vlasti i na kojima nije učestvovala glavna opoziciona partija. ;Ta pobeda donosi Senu, koji je na vlasti 33 godine, još jedan petogodišnji mandat.

EU je zatražila od kambodžanskih vlasti da ponovo uspostave demokratiju i da krenu u dijalog s opozicijom i stvore uslove za slobodnu političku raspravu i konkurenciju, gde mediji i civilno društvo mogu slobodno da koriste svoja prava bez "neopravdanih restrikcija". ;

XS
SM
MD
LG