Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane: U Srbiji se ne zabranjuju knjige


Spomenik ubijenima na Tuzlanskoj kapiji

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se "u Srbiji knjige ne zabranjuju", reagujući tako na izjavu komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović koja je kritikovala to Ministarstvo zbog organizovanja promocije knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u kojoj se, kako je ukazala, falsifikuju činjenice o zločinu koji se 1995. dogodio u BiH.

"Umesto da traga za istinom, Dunja Mijatović napada Ministarstvo odbrane zato što se u Domu Vojske raspravljalo o knjizi koju nije izdalo Ministarstvo odbrane. Svaki pokušaj drugačijeg viđenja građanskog rata u BiH je veliki zločin ako dolazi od Srba. Ministarstvo odbrane na to neće pristati i zato je omogućilo da autor knjige i ljudi koji su učestvovali u istraživanju čitavog slučaja iznesu svoj stav", navode iz tog ministarstva.

Uz Dunju Mijatović, i grupe za ljudska prava i bošnjački zvaničnici kritikovali su Ministarstvo odbrane Srbije zbog promocije knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u utorak u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kazao u saopštenju kako je promocija knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", 'nova uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine’.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića 11. aprila 2014. na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uz ostalo i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije 25. maja 1995. kada je ubijena 71 osoba, a 180 ih ranjeno.

XS
SM
MD
LG