Dostupni linkovi

Džaferović: Srbija šalje poruku da zvanično stoji iza sistematskog negiranja počinjenih zločina


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u saopštenju za javnost je kazao kako je promocija knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije,’ nova uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine’.

Džaferović ističe da se ovim šalje jasna poruka.

"Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca. Podsjećam da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji", navodi se u saopštenju iz Džaferovićev kabineta.

Također, navedeno je da je negiranje nedjela jednog presuđenog ratnog zločinca anticivilizacijski čin.

"Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljude koje je pobio, prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH. Vrhunac cinizma je da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji je upravo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom. Kao član Predsjedništva, insistirat ću da se u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne zemlje privedu pred lice pravde", navedeno je u saopštenju.

Promocija knjige bila je u utorak navečer u Domu Vojske u Beogradu.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića 11. aprila 2014. na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uz ostalo i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije 25. maja 1995. kada je ubijena 71 osoba, a 180 ih ranjeno.

Godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

XS
SM
MD
LG