Dostupni linkovi

Mijatović osudila falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji


Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović
Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini u1995. godini, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

"Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakteriziralikao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju", izjavila je Mijatović prenosi agencija Fena.

"Jučer je ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama.Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja", izjavila je povjerenica Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Podsjetimo, ranije je i bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović kazao u saopštenju kako je promocija knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije,’ nova uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine’.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića 11. aprila 2014. na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uz ostalo i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije 25. maja 1995. kada je ubijena 71 osoba, a 180 ih ranjeno.

XS
SM
MD
LG