Dostupni linkovi

Mijatović osudila falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji


Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini u1995. godini, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

"Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakteriziralikao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju", izjavila je Mijatović prenosi agencija Fena.

"Jučer je ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama.Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja", izjavila je povjerenica Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Podsjetimo, ranije je i bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović kazao u saopštenju kako je promocija knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije,’ nova uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine’.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića 11. aprila 2014. na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uz ostalo i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije 25. maja 1995. kada je ubijena 71 osoba, a 180 ih ranjeno.

XS
SM
MD
LG