Dostupni linkovi

Zviždač Boeinga tvrdi da 787 ima problem sa sistemima za kisik


Boeingov avion
Boeingov avion

Zviždač Boeinga tvrdi da bi putnici u Boeingovom 787 Dreamlineru mogli ostati bez kisika kada bi kabina pretrpjela iznenadnu dekompresiju.

John Barnett kaže da testovi ukazuju na to da bi četvrtina sistema za kisik mogla biti neispravna i možda neće raditi kada to bude potrebno, prenosi BBC.

Takođe tvrdi da su neispravni dijelovi namjerno postavljeni na avione u proizvodnji u jednoj fabrici Boeinga.

Boeing negira ove optužbe i kaže da su svi njihovi avioni izgrađeni na najvišem nivou sigurnosti i kvaliteta.

Sigurnost putnika ili poštivanje rokova?

Barnett, bivši inženjer za kontrolu kvalitete, radio je u Boeingu 32 godine, do odlaska u penziju iz zdravstvenih razloga u martu 2017. godine.

Od 2010. godine radio je kao menadžer kvaliteta u fabrici Boeing u Sjevernom Charlestonu, u Južnoj Karolini. Ovo je jedna od dvije fabrike koje su uključene u izgradnju 787 Dreamlinera, najmodernijeg aviona koji se koristi za duge letove širom svijeta.

Ali, prema Barnettu (57), žurba da se novi avioni završe znači da je postupak njihove montaže bio požuren i sigurnost ugrožena.

Sistemi za kisik bi trebali održavati putnike i posadu u životu ako pritisak u kabini padne iz bilo kojeg razloga na letu. Maske za disanje bi trebalo da se spuste iz stropa.

Bez ovih sistema, putnici bi brzo bili onesposobljeni. Na visini od 10.600 metara izgubili bi svijest za manje od minute, a na visini od 12 kilometara za 20 sekundi. Mogu uslijediti oštećenje mozga ili čak smrt.

Barnett kaže da je testirao 300 sistema, a da njih 75 nije bilo ispravno. Dodaje da su njegovi pokušaji da se ovaj problem dalje sagleda osujećeni od strane menadžera.

Barnett nije jedini Boeingov zaposlenik koji je izrazio zabrinutost zbog procesa proizvodnje u ovoj kompaniji.

Ranije ove godine, nakon pada Ethiopian Airlines 737 Max aviona, četiri zaposlenika Boeinga kontaktirali su Federalnu upravu za avijaciju u Sjedinjenim Državama i prijavili potencijalne probleme.

Barnett vjeruje da je zabrinutost koju je izrazio odraz korporativne kulture "u kojoj je sve brzina, rezanje troškova". Tvrdi da "menadžeri nisu zabrinuti za sigurnost, već samo za poštivanje rokova".

Prizemljeni Boeingovi avioni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Problemi i sa drugim modelima

Isti dan kada je objavljena priča o zviždaču, britanski Guardian otkriva da su najmanje tri aviona aviokompanije Ryanair, Boeinga 737, prizemljeni zbog pukotina između krila i trupa.

Irska aviokompanija je posljednja u nizu čija flota je prijavila ovaj problem, zbog čega je iz upotrebe izbačeno 50 Boeingovih aviona širom svijeta od 3. oktobra.

Inače, Boeingovi 737 Max avioni su prizemljeni u martu, nakon dvije nesreće u kojima je poginulo 346 osoba. Zbog toga je prošle sedmice, izvršni direktor Boeinga, Dennis Muilenburg, ispitan u Odboru za trgovinu u Senatu Sjedinjenih Država.

Senatori su naveli da su ozbiljno zabrinuti da je Boeing stavio profit ispred sigurnosti jer su bili u žurbi da dobiju odobrenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG