Dostupni linkovi

Senatori u SAD: Boeing stavio profit ispred sigurnosti


Boeingova flota 737 MAX aviona
Boeingova flota 737 MAX aviona

Američki zakonodavci optužili su Boeing da je učestvovao u "obrascu namjernog prikrivanja" jer je tražio odobrenje za letenje njihovih aviona 737 Max 8.

Optužba je uslijedila nakon što je izvršni direktor Boeinga, Dennis Muilenburg, ispitivan u Odboru za trgovinu u Senatu Sjedinjenih Država.

Senatori su naveli da su ozbiljno zabrinuti da je Boeing stavio profit ispred sigurnosti jer su bili u žurbi da dobiju odobrenje.

U dva pada 737 Max 8 aviona poginulo je ukupno 346 osoba. Muilenburg je priznao da je firma napravila "greške".

„Naučili smo lekciju iz obje nesreće i identifikovali promjene koje je potrebno napraviti", rekao je on, javlja BBC.

Zastupnici su optužili Boeing da su bili svjesni problema u automatiziranom upravljačkom sistemu u modelu 737 Max 8, poznatom kao MCAS, koji je identifikovan da je igrao ulogu u obje nesreće.

Senator Roger Wicker rekao je da su poruke između Boeingovog osoblja tokom certificiranja koje je pokrenulo probleme u MCAS testnom sistemu pokazale "uznemirujući nivo ležernosti i neopreznosti".

Senator Richard Blumenthal rekao je da je Boeing požurio postupak odobravanja i uključio se u „obrazac namjernog prikrivanja“.

Boeing je komisiji dostavio poruke prije svjedočenja.

Otkako je prizemljena flota 737 Max aviona u martu, Boeing je naveo da popravljaju softver i da su temeljno pregledali svoje procedure.

XS
SM
MD
LG