Dostupni linkovi

Elektroprivreda RS smanjuje broj zaposlenih


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Elektroprivreda Republike Srpske planira da višak od 15 odsto zaposlenih u ovom preduzeću riješi kroz otpremnine zainteresovanim radnicima u još neutvrđenom iznosu, saopšteno je iz tog preduzeća.

Otpremnine, kako je navedeno u saopštenju, bi trebale biti veće od onoga što predviđa granski kolektivni ugovor, a plan je da se kroz četiri talasa stimulativnih otpremina već od 15. novembra smanji višak zaposlenih u okviru procesa reorganizacije preduzeća.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata Elektroprivrede Republike Srpske kaže da bi se na ovaj način smanjio broj zaposlenih za nekih 600 radnika, te da sad predstoje pregovori sa Upravom preduzeća o visini otpremnina.

„Mi smo tražili od matičnog preduzeća, odnosno generalnog direktora da to bude prosječna plata na nivou mješovitog holdinga i da ide po godinama radnog staža uz nekakve koeficijente koje budemo dogovorili. Još uvijek ne znamo koji je to iznos i o tome treba da pregovaramo sa upravom preduzeća˝, naglašava Mićanović.

U saopštenju Elektroprivrede se navodi da je odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto donesena na osnovu rezultata analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacione strukture.

˝Ključna promjena koju donosi aktuelna reorganizacija elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj je razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja u posebne privredne subjekte koji će funkcionisati na strukovnim principima uz daleko efikasnije poslovanje u odnosu na dosadašnju praksu˝, dodaje se u saopštenju Elektroprivrede RS.

Studiju restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja u sistemu Elektroprivrede RS radi kuća “Prajsvoterhauskupers” (PricewaterhouseCoopers – PwC) a ona je uslovljena sporazumom o pristupanju Evropskoj energetskoj zajednici iz 2007. godine, te liberalizacijom tržišta električne energije.

XS
SM
MD
LG