Dostupni linkovi

Banjaluka: Protest protiv poskupljenja struje


U Banjaluci su večeras održani mirni protesti opozicionih partija u RS protiv poskupljenja struje. Pred okupljenih više stotina građana predstavnici opozicionih partija su proteste nazvali „malom pobjedom“ jer je, kako kažu najava protesta uticala na izjave iz entitetske Vlade posljednja dva dana kako ipak neće doći do poskupljenja električne energije.

"Ovo je večeras samo velika prsolava male pobjede, nije bio nikakav protest. Čim smo najavili proteste, onu su se uspaniči i povukli se ", poručio je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović.

Vukanović je večeras ustvrdio i kako je namjera vladajućih stranaka da Elektroprivredu RS prodaju Elektroprivredi Srbije.

"Mi ćemo jasno poručiti i Luki Petroviću (direktor EP RS) da nema ništa od prodaje Elektroprivrede, što je obećao Vučiću. Mi možda jesmo braća ali nam novčanici nisu braća."- rekao je Vukanović.

Najpotresnije poruke vlastima uputila je majka petoro djece i članica PDP-a Olivera Nedić, koja je pričala o tome kako bi daljnje poskupljenje režija uticale na život porodica.

„To znači da ćemo morati birati između poskupjelih režija i knjiga, između ove režije i hrane, jednog obroka, onog trećeg po redu koji je luksuz za mnoge od nas. Između odjeće i obuće i svega ostalog što podrazumijevaju troškovi mnogočlane porodice. Pitanje za Vladu i pripadajuće institucije, da li oni znaju kako izgleda spajati kraj s krajem!? Kako ima para za avion od 19 miliona maraka a nema za višečlane porodice!?“ – upitala je Nedićeva.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS istakao je kako će se protestima reagovati na svaku najavu poskupljenja kako bi se spriječio udar na džepove građana:

„Danas je ovdje jasna poruka – struju nećemo dozvoliti da poskupi! Struja je naš resurs i struja treba da bude povoljnija i jeftinija. I kaže gospodin Višković (Radovan Višković, premijer RS) – znate, neće struja da poskupi, mi smo tek napravili komisiju koja razmišlja o poskupljenju. Pa gospodo, može li ta komisija da razmišlja da nešto bude jeftinije!? Nemojte zaboraviti da je prije godinu dana poskupilo gorivo. Pa poslije goriva kažu moraju poskupiti i autobuske karte, pa poslije toga i odvoz smeća, pa poslije kažu onda mora malo da poskupi i voda. Pa i voda je skuplja, a Republika Srpska ima rijeku koja je najveći rezervoar pitke vode. Mi smo bogati prirodnim resursima. Kod nas struja i voda trebaju da budu najjeftiniji.“

Stanivuković je kritikovao i nabavku novog aviona za potrebe institucija RS vrijednog oko 9 i po miliona evra. Simbolično su u znak protesta zbog tog trošenja para u zrak bačeni i avioni od papira.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, na jučerašnjem zasijedanju entitetskog parlamenta nazvao je današnje proteste manipulacijom, a priču oko poskupljenja struje je okarakterisao kao „apsolutnu laž“.

Struja za 86 odsto potrošača u RS čija potrošnja ne prelazi 500 kilovata mjesečno neće poskupiti u mandatu ove vlade rekao je Višković poručivši i da će ostali biti predmet analiza.

XS
SM
MD
LG