Dostupni linkovi

Vrata sinagoge u Beogradu otvorena za deo vernika


Ispred Jevrejske opštine u Beogradu 1. novembra 2019.
Ispred Jevrejske opštine u Beogradu 1. novembra 2019.

Vrata sinagoge Sukat Šalom u centru Beograda otvorena su u petak za vernike, ali je na glavnoj kapiji i dalje katanac. Ispred tog verskog objekta je uoči i za vreme službe bilo nekoliko policajaca, dok je ulaznim vratima stajalo obezbeđenje sinagoge koje je propuštalo vernike.

Članovi Jevrejske opštine Beograda (JOB) na čijem je čelu Aleksandar Jinker, od 25. oktobra pod katancem drže sinagogu onemogućavajući ulaz članovima JOB-a, koje predvodi Danilo Medić.

"Taj katanac stoji više simbolično da neko ne pokuša da provali kroz vrata. Mogu da uđu svi vernici, osim onih koji su bili su agresivni, koji su izazvali štetu, koji su šutirali po vratima. Ne želimo da dozvolimo situaciju da neko uđe unutra i da pravi cirkus. Onaj čas kada se stvari srede i slegnu biće sasvim drukčije", rekao je ispred sinagoge Brane Popović iz Jevrejske opštine Beograda, na čijem je čelu Jinker.

U ponedeljak, 28. oktobra, pedesetak pristalica Danila Medića pokušalo je da ukloni katanac i uđe u beogradsku sinagogu. U tome ih je sprečio kordon policije, a osoba koja je pokušala da preseče lanac i katanac je privedena.

Spor unutar Jevrejske zajednice Beograda traje više meseci, a pristalice dve frakcije osporavaju jedna drugoj legitimitet.

"Prvo, ne postoje dve frakcije u Jevrejskoj opštini. Postoji grupa koja je uzurpirala vlast i nema ih više od deset, koji imaju zaleđinu, kakvu, nemamo pojma i ne možemo demokratski da ih sklonimo. Druga stvar, u javnosti idu priče kako se Jevreji svađaju oko novca. To uopšte nije istina. Mi samo pokušavamo da kontrolišemo i prekinemo štetu koja se dešava u Opštini od kada je država donela Zakon o nadoknadi štete koja je nastala kada su ljudi stradali tokom rata. Mi nemamo kontrolu nad tim, a zakonom ove države je tačno definisano kako će se trošiti te pare", rekao je Brane Popović.

Aleksandar Jinker je izabran za predsednika Jevrejske opštine Beograda na Izbornoj skupštini koja je održana 17. marta 2019. godine. Jinker je tada osvojio 335 glasova, dok je za Danila Medića glasalo pet članova. Ministarstvo pravde Jinkera, međutim, nije upisalo u Registar crkava i verskih zajednica. Deo članova koju predvodi Medić za sebe i dalje tvrdi da je legalno rukovodstvo.

XS
SM
MD
LG