Dostupni linkovi

Incko u Washingtonu: Zastoj u BiH negativno utiče na razvoj situacije, ubrzan odlazak mladih


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko susreo se u četvrtak u Washingtonu sa profesorom Danielom Serwerom i doktorom Mikeom Haltzelom, sa Fakulteta za napredne međunarodne studije pri Univerzitetu Johns Hopkins.

Incko je govorio o stalnom osporavanju temelja Daytonskog mirovnog sporazuma, nepostojanju osjećaja za hitnost djelovanja, neprovođenju niza sudskih odluka koje već dugo čekaju na izvršenje, uključujući i presudu u predmetu Sejdić-Finci, retorici podjela koja se čuje od nekih zvaničnika i generalnoj paralizi političkih procesa u zemlji, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH, u petak.

"Prošlo je godinu dana od opštih izbora 2018. a vlasti još uvijek nisu formirane na svim nivoima. Taj zastoj negativno utiče na generalni razvoj situacije, a što je rezultiralo, kako je navedeno i u nedavnom izvještaju Svjetske banke, ubrzanim odlaskom mladih iz Bosne i Hercegovine”, rekao je visoki predstavnik, navodi se u saopštenju.

U utorak, 5. novembra, visoki predstavnik će podnijeti polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG