Dostupni linkovi

Incko poziva na sprovođenje odluke Ustavnog suda


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poziva skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene kantonalne ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, ni ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

U saopštenju OHR-a napominju da je Ustavni sud FBiH, koji je u maju utvrdio da nekoliko odredaba ustava ova tri kantona krše Ustav FBiH, naložio da kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to nije učinila nijedna.

Incko naglašava da obezbjeđivanje istih prava za sve konstitutivne narode u BiH u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Dejtonskog sporazuma i poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, i jedini je način da se BiH razvija kao bezbjedna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti.

Visoki predstavnik podsjeća da do donošenja izmjena ovih kantonalnih ustava prednost imaju odgovarajuće odredbe Ustava FBiH koje se direktno primjenjuju.

XS
SM
MD
LG