Dostupni linkovi

Ročište o izručenju Kneževića Crnoj Gori u maju iduće godine


Duško Knežević
Duško Knežević

Ročište pred sudom u Londonu, vezano za predmet izručenja Crnoj Gori optuženog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, održat će se 18. maja 2020. godine, saopštio je za televiziju Vijesti jedan od njegovih advokata Zdravko Đukanović.

Đukanović je saopštio da je odbrana iznijela dokaze da su navodi za izručenje neosnovani i da Crna Gora nije dostavila dokaze za svoje tvrdnje.

Duško Knežević, osim crnogorskog, ima i britanski pasoš i od pokretanja istrage protiv njega živi u Londonu.

Naime, Knežević se nalazi na Interpolovoj potjernici od februara ove godine na zahtjev Crne Gore koja ga potražuje zbog navodnih višemilionskih malverzacija kojim je oštetio državni budžet. Protiv njega do sada su podignute tri optužnice zbog krivičnih djela, organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Početak pravne procedure u Londonu komentarisao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je kazao da je država učinila sve da osigura da Duško Knežević, koji je uz ostalo iznio teške optužbe na račun državnih institucija i čelnih ljudi, dobije priliku da pred domaćim sudovima iznese argumente za svoje ocjene.

"Procedura koja se odvija u Velikoj Britaniji je duga, ali je to procedura na koju računamo. Mi smo sa svoje strane uradili sve što je Britanija tražila i sad je na nama da sačekamo da oni obave te procedure da u bliskoj budućnosti dobijemo priliku da pred crnogorskim sudovima čujemo argumente koje Knežević ima za optužbe koje je iznio".

Inače, biznismen Duško Knežević protiv kojeg je podnijeto nekoliko optužnica i protiv koga se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva, otvorio je niz afera u Crnoj Gori. U poslednjoj nazvanoj „Kurir“, tvrdi da je preko sekretara Tužilaštva Nenada Vujoševića potkupljivao tužioce, uključujući i sadašnjeg vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića.

Knežević je ranije objavio i snimak na kome visokom funkcioneru vladajuće Demokratske partije Socijalista Slavoljubu Stijepoviću daje kovertu sa novcem u iznosu od navodno blizu 100 hiljada eura, što je rezultiralo otvaranjem istrage protiv Stijepovića.

Kneževićev snimak razgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG