Dostupni linkovi

Netanjahuovi saradnici ispitivani zbog sumnje na uznemiravanje svedoka


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelska policija navodno ispituje da li su dvojica saradnika premijera Benjamina Netanjahua uznemiravala svedoka u slučaju korupcije.

Izraelski TV Kanal 13 je javio da su Ofer Golan i Jonatan Urih nedavno ispitivani i da su im telefoni konfiskovani.

Golan je navodno iznajmio jedno vozilo u avgustu da bude parkirano ispred kuće svedoka Šloma Filbera i da preko zvučnika emituje poruku da "bude čovek" i da prestane da laže o Netanjahuu, preneo je AP.

Policija je ocenila da je uznemiravanje svedoka izuzetno ozbiljno.

Izraelski mediji javljaju da je Urih navodno rekao policiji da je slučaj s vozilom vezan za izbornu kampanju i da Netanjahu u to nije umešan.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je zatražio od policije da ispita tvrdnje da su istražitelji prekoračili ovlašćenja proveravajući telefone Netanjahuovih saradnika.

Policija je u međuvremenu potvrdila da vodi istragu o uznemiravanju Filbera, bivšeg Netanjhuovog prisnog prijatelja koji je predvodio kampanju konzervativnog Likuda pred izbore 2015. godine a posle je pristao da svedoči protiv premijera u korupcionaškom slučaju.

Proveravanje telefona portparola Likuda Uriha i menadžera partijske kampanje Golana je izazvalo gnev desničarskih aktivista i političara.

Filber je ključni svedok u takozvanom Slučaju 4000 u kojem je Netanjahu, kako se sumnja, uticao na donošenje propisa od kojih je imao koristi telekomunikacioni gigant Bezek u zamenu za pozitivno izveštavanje o njemu na veb sajtu kompanije.

On je bio generalni direktor Ministarstva komunikacija, a ministar je bio Netanjahu u periodu koji tužioci proveravaju.

Filber je uhapšen zbog umešanosti u taj slučaj pre nego što je postao državni svedok.

Vrhovni tužilac je zatražio da policija odgovori na tvrdnje Uriha da je gledala poruke na telefonu koje se ne tiču uznemiravanja Filbera, javio je izraelski TV Kanal 12.

Njegov advokat tvrdi da je policija tražila da otvori telefon da pročita poruke upućene Golanu, a da ga nije informisala da to može da odbije.

Netanjahuu prete optužnice za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u Slučaju 4000.

On poriče da je bilo šta loše učinio i da se radi o lovu na veštice koji su pokrenuli njegovi politički protivnici i mediji.

Početkom oktobra održano je saslušanje pred suđenje, a prethodno je vrhovni tužilac najavio da namerava da podigne optužnice u sva tri slučaja.

Slučaj 1000 se tiče skupih poklona koje je Netanjahu dobijao od bogatih stranih biznismena, a Slučaj 2000 dogovora s izdavačem uticajnog lista da povoljno izveštava o premijeru u zamenu za slabljenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Netanjahu je na Tviteru proveru telefona svojih saradnika označio terorističkim napadom na izraelsku demokratiju i pravo svakog građanina na privatnost.

"Mi ne živimo u totalitarnom režimu i to je neprihvatljivo", napisao je Netanjahu.

XS
SM
MD
LG