Dostupni linkovi

Završava se saslušanje pre podizanja optužnice protiv Netanjahua


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelski državni tužioci i advokati premijera Benjamina Netanjahua u ponedeljak završavaju saslušanje o čitavom nizu optužnica za korupciju protiv Netanjahua.

Netanjahuovi advokati stigli su u Ministarstvo pravde u Jerusalimu četvrtog i finalnog dana tog procesa, navodi AP.

Oni na sastanku sa vrhovnim tužiocem Avihajem Mandelblitom i njegovim timom nastoje da izdejstvuju odustajanje od slučajeva protiv Netanjahua.

Mandelblit je još u februaru preporučio podizanje optužnica protiv premijera za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Saslušanje je konačni korak pre donošenja odluke o podizanju formalne optužnice protiv premijera koji je na vlasti više od 13 godina.

Ono se dešava u vreme kada se Netanjahu bori za političko preživljavanje posle drugih izbora ove godine u kojima nije bilo pobednika.

Tzv. Slučaj 2000, koji je tema današnjeg saslušanja, tiče se navodnog dogovaranja s izdavačem tiražnog lista Jediot ahronota da povoljno izveštava o premijeru u zamenu za slabljenje konkurentskog dnevnika Izrael hajom, navode izraelski mediji.

Saslušanje u nedelju se usredsredilo na Slučaj 1000 u kojem se Netanjahu optužuje da je primio skupe poklone od stranih milijardera, holivudskog producenta Arnona Milhana i Australijanca Džejmsa Pakera.

Netanjahuovi advokati Amit Hadad i Josi Aškenazi, rekli su pre početka saslušanja da neće biti drugog izbora već da se slučaj zatvori. Prva dva dana saslušanja prošle sedmice fokusirala su se na navodni plan da se olakšaju propisi od kojih je imao koristi telekomunikacioni gigant Bezek u zamenu za povoljno izveštavanje o premijeru na novinskom sajtu kompanije.

Netanjahu je sve te optužbe označio "lovom na veštice", kritikujući medije, policiju, tužioce i pravni sistem.

XS
SM
MD
LG