Dostupni linkovi

Udruženja: Da Brammertz ukaže na nepostojanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina


Serge Brammertz
Serge Brammertz

Predstavnici Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida susreli su se s glavnim tužiocem Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom, u okviru priprema za redovni izvještaj koji tužilac podnosi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Predstavnici udruženja od Brammertza su tražili da u svom izvještaju ponovi nepostojanje regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, navodeći kako postoje opstrukcije Srbije i Hrvatske.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako su ga i upoznali s nekim od konkretnih slučajeva.

"Tu su ogromni problemi. Mijenjaju se optužnice koje se dostave od strane Tužilaštva BiH. Zbor različitih zakonskih rješenja optužnice iz BiH se ne mogu primijeniti i dožive drastične promjene. U Srbiji nema optužnice za genocid, u Hrvatskoj nema optužnice za udruženi zločinački poduhvat, tako da i kada bi te osobe procesuirali u Hrvatskoj ili Srbiji, oni bi bili u daleko povoljnijem položaju u odnosu na to da im se sudi ovdje", kazao je Tahirović.

Pored toga predstavnici udruženja žrtava tražili su od tužioca Brammertza da iskoristi svoj uticaj vezano za novu revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina u BiH kako bi se ona što više konkretizirala, jer kako smatraju, sada ne nudi ništa u odnosu na prethodnu koja je ocijenjena propalom

"Nama je najbitnija A lista procesuiranja ratnih zločina u BiH, te smo tražili od Brammertza da upotrijebi svoj uticaj prema Tužilaštvu BiH da se izađe u javnost koliko je osoba s A liste procesuirano i kakav tretman bi trebalo da ima A lista, u okviru Strategije, s obzirom da je to međunarodni sporazum između BiH i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i međunarodna je obaveza BiH procesuiranje tih predmeta", ocijenio je Tahirović.

Također su izrazili i zabrinutost zbog informacije koju je nedavno iznijelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, da je 1/3 optuženih osoba koje se terete za ratni zločin nedostupna organima BiH.

Zatraženo je da se dostave informacije o tome gdje su te osobe, kako se namjerava doći do njih i kako ih procesuirati.

Hag nakon kraja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:21:11 0:00

XS
SM
MD
LG