Dostupni linkovi

Slučaj verifikatora glasova: Priština istražuje, Beograd tvrdi - izmišljotina


Policija ispred Ministarstva infrastrukture, Priština
Policija ispred Ministarstva infrastrukture, Priština

Ispitivanja slučaja u kojem je na Kosovu jedanaest verifikatora glasova sa nedavnih parlamentarnih izbora hospitalizovano zbog alergije nakon kontakta sa kovertama iz Srbije obaviće kosovski i međunarodni stručnjaci.

To je saopšteno danas, nakon sastanka predsednika Kosova Hašima Tačija, predsednice Centralne Izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, glavnog kosovskog tužioca Aleksandra Ljumezija i direktora Obaveštajne agencije Kosova Špenda Mađunija.

Pri tome u saopštenju nije precizirano ko su međunarodni stručnjaci čiji se angažman najavljuje.

Kako je saopšteno iz Presedništva Kosova, oni su predsednika Tačija obavestili o rezultatu istrage trovanja radnika CIK-a i naveli da se čeka na završetak ispitivanja uzoraka koverti.

Tači je zatražio da se slučaj trovanja radnika CIK-a istraži do kraja, te pozvao i na suzdržavanja od političkih izjava i nepotvrđenih izveštaja do okončanja istrage.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka saopštila je prethodno da će se nakon ispitivanja i istrage poduzeti i neophodne zakonske radnje.

Iz Kliničko-univerzitetskog centra Kosova rekli su da su se osobe koje su im se obratile za pomoć, njih 11, žalile na svrab ruku niskog intenziteta.

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Kosova Lindita Beriša saopštila je danas na konferenciji za medije da se na infektivnoj trenutno nalazi 11 pacijenata, od kojih 9 žene i dva muškaraca, da je njihovo stanje stabilno i da ostaju na klinici.

Kako je dodala, trenutno se čeka na laboratorijske rezultate uzetih uzoraka, a koji će biti gotovi najmanje nakon 48 sati pri njihovom uzimanju u nedelju.

Stabilno stanje hospitalizovanih

U međuvremenu, 15.500 glasova iz dijaspore, koji su zajedno sa glasovima iz Srbije bili u prostorijama Ministarstva infrastrukture, prebačeno je u Centar za prebrojavanje, dok će glasovi iz Srbije ostati u zgradi Ministarstva. Kako je rečeno, radi se o 3.700 koverti iz Srbije.

Zbog nastale alergije, o kojoj se i dalje ne zna koje je vrste, proces verifikacije glasova iz Srbije u nedelju je prekinut.

Izborni pobednik, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija zatražio je da se istraži ovaj slučaj, navodeći da sporne koverte "nisu stigle putem pošte, već su ih ilegalno doneli iz Kancelarije za vezu Srbije".

Oni su naveli da takve glasačke listiće ne treba uzeti u obzir pri računanju izbornog rezultata.

Vučić i Srpska lista: Izmišljena priča o trovanju

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije i Srpska lista, koja je na kosovskim izborima dobila najviše glasova za poslanička mesta za srpsku manjinu u Skupštini, ustvrdile su, međutim, da se "priprema manipulacija srpskim glasovima na Kosovu".

Oni su ocenili da je namera toga "da se pošto poto u prištinski parlament mimo volje našeg naroda ugura neki Kurtijev Srbin".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srpska lista dobila 96 odsto glasova Srba sa Kosova na izborima i optužio Albance da su, kako je rekao, izmislili "neku priču o trovanju kovertama sa glasovima iz Srbije".

"Sada više nisu sigurni da su otrovani. Ne znaju šta da izmisle ali sada konstatuju da je potrebno ukinuti ’Srpsku listu’. Ja samo želim da vam kažem da će to ostaviti katastrofalne posledice na odnose Srba i Albanaca jer Srba više neće biti u institucijama. A kada Srba nema u institucijama, vi znate gde ih onda ima i kako će morati da se štite", rekao je Vučić.

U uvodnom obraćanju prilikom posete predsednice Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko, Vučić je zjavio je da je, kako je rekao, veoma zabrinut zbog razvoja situacije na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG