Dostupni linkovi

'Jedan od pet miliona': Podrška Obradoviću i svim uzbunjivačima


Protestna šetnja u Beogradu, ilustrativna fotografija

Protest u organizaciji udruženja "Jedan od pet miliona" održan je večeras u znak podrške uzbunjivaču - stručnjaku namenske fabrike "Krušik" Aleksandru Obradoviću, zahvaljući kojem su sporni podaci o poslovima sa izvozom oružja stigli do javnosti.

Obradović se nalazi u kućnom pritvoru, a podaci na koje je ukazao odnose se na poslove u izvozu oružja, koji se dovode u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra untarašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Učesnici protesta su ispred kancelarija tužilaštva u Katanićevoj ulici u Beogradu ponovo poručili Aleksandru Obradoviću da ima njihovu podršku kao i svi uzbunjivači.

"Ti si naš heroj uvek ćemo biti uz tebe", rekao je jedan od organizatora protesta Srđan Marković kod zgrade tužilaštva. Ispred ulaza u tužilaštvo ostavljeno je simbolično odštampanih 300.000 evra, jer je po rečima Markovića to iznos koji je otac ministra Nebojše Stefanovića imao kada je išao u jedan hotel, a da nije ispitano odakle mu toliki novac.

"Tužilaštvo je u službi Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, radi samo kad njima treba", rekao je Marković.

Na putu do tužilaštva učesnici protesta prethodno su se kratko zadržali u centru Beograda, u blizini zgrade u kojoj živi zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Upaljeno je nekoliko baklji a organizator je pozvao da skandiraju "Vesiću lopove".

Potom su zastali kod kancelarija Komunalne policije za koju su rekli da nije u službi građana, već da je "policija Gorana Vesića".

Gajić preneo zahvalnost Obradovića za podršku

Obradović je poručio da ništa ne bi promenio, čak i da se vreme vrati, već da bi ponovo sve isto uradio, preneo je njegovu poruku na početku protesta advokat Vladimir Gajić.

Gajić je okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta rekao da ga je Obradović zamolio i da građanima prenese da im je do neba zahvalan jer vidi da nije sam, a posebno je zahvalio novinarima koji su pisali o njegovom slučaju. Prema rečima Gajića, time se pokazuje da ima svrhe dolaziti na protesta jer je sada izvojevana jedna mala pobeda.

"Pokazuje se da 'prokleta avlija' opet radi. U njoj je ovaj hrabri Valjevac koji je otkrio organizovani kriminal", rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima Obradović je zarobljenik režima Aleksandra Vučića.

"Nećemo zaboraviti Obradovića, budimo i dalje uz njega. Moraće da oslobode zarobljenika", rekao je Gajić.

Student Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta, rekao je da su napadači koji su ga letos pretukli dobili uslovne osude, što znači da su na slobodi.

"Meni to znači da su institucije u saradnji s nasilnicima, jer nisu utvrdjeni ni motivi za napad, niti nalogodavac", rekao je Bagarić navodeći da napadače nikada pre toga nije video.

Bagarić je rekao da je farbao kaldrmu (na Trgu Republike) zahtevajući od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da podnese prijavu protiv njega, jer se ovako oseća zanemareno.

Protest Jedan od pet miliona, koji je večeras bio posvećen uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću, završen je oko 20 časova

XS
SM
MD
LG