Dostupni linkovi

Ruska agentica Marija Butina očekuje deporataciju iz SAD u Rusiju


Marija Butina
Marija Butina

Ruska državljanka Marija Butina danas (25. oktobar) će biti oslobođena iz zatvora u američkoj saveznoj državi Florida i sutra (26. oktobar) se očekuje njen dolazak u Moskvu, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatoli Antonov, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Butina će biti oslobođena iz saveznog zatvora Talahasi nakon čega će otići u migrantski centar u Majamiju te da će se odatle ukrcati u avion prema Moskvi.

Antonov je podsjetio da je Butina u aprilu pred američkim saveznim sudom osuđena na 18 mjesecu zatvora nakon što je priznala krivicu za udruživanje radi djelovanja kao neregistrovani strani agent.

Ruski ambasador je izrazio nadu da će dolaskom u Moskvu biti okončan najteži period u njenom životu.

Diplomata je kritikovao američke vlasti jer su ignorisali neprestane zahtjeve Rusije da obezbjede bilo kakvu informaciju o oslobođenju Butine i da ne čekaju posljednji čas.

Butina je 2016. godine stigla u SAD na osnovu studentske vize i bila je aktivna u krugovima za podršku proizvođačima oružja poput Nacionalne oružane asocijacije (NRA).

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je u julu 2018. godine prema optužbama za udruživanje za ulazak u lobističku grupu radi zastupanja ruskih interesa.

XS
SM
MD
LG