Dostupni linkovi

Ruska špijunka osuđena na 18 mjeseci zatvora


Marija Butina na fotografiji iz 2012.
Marija Butina na fotografiji iz 2012.

Američki sud u Washingtonu osudio je na 18 mjeseci zatvora rusku špijunku Mariju Butinu, koja se u decembru prošle godine izjasnila da je kriva za urotu koja je osmislila sa jednim ruskim dužnosnikom kako bi se infiltrirala među američke konzervativne aktiviste i republikance. Butina, bivša studentica na sveučilištu u Washingtonu koja se javno zalagala za prava nošenja oružja, suočava se s deportacijom u Rusiju nakon izricanja presude.

Tužitelji su tražili da američka okružna sutkinja Tanya Chutkan na ročištu u petak kazni Butinu s 18 mjeseci zatvora. Njeni odvjetnici smatraju da je ona već platila cijenu za svoje postupke jer je od jula prošle godine u zatvoru.

U sudskom podnesku, tužitelji su istaknuli da je Butina, sudjelovala u "ambicioznoj" uroti i da je bila "jako svjesna da će ono što radi doći na uvid ruskoj vladi". "Butina nije bila špijun u tradicionalnom smislu. Ona nije bila obučeni obavještajni oficir. No, akcije koje je poduzimala mogle su našteti nacionalnoj sigurnost SAD-a", navedeno je.

Butina je svoje informacije proslijeđivala Aleksandu Toršinu, koji je bio zamjenik guvernera ruske Centralne banke. Toršin nije bio optužen, ali je mu američko Ministarstvo financija uvelo sankcije u aprilu prošle godine. Španjolske vlasti povezali su ga s ruskim organiziranim kriminalom.

Butina (na fotografiji iz policijskog dosjea 2018) je svoje informacije proslijeđivala Aleksandu Toršinu
Butina (na fotografiji iz policijskog dosjea 2018) je svoje informacije proslijeđivala Aleksandu Toršinu

Odvjetnici Marije Butine u žalbi su u napisali da je ona već provela više od devet mjeseci u dva zatvora, u Washingtonu i jednom zatvoru u Virginiji.

"Njena reputacija je ugrožena. Njen integritet je doveden u pitanje. Ona je odvojena od svoje obitelji", istaknuto je u žalbi Butinine obrane.

Marija Butina se izjasnila krivom po jednoj točki optužnice, odnosno da je kriva za urotu djelujući kao strani agent, te je pristala na suradnju s tužiteljima.

Zahtjev za povratak u Sibir

Američko ministarstvo pravosuđa izjavilo je da je Butina surađivala s ruskim dužnosnikom i dvoje Amerikanaca kako bi pokušala prodrijeti u Nacionalnu udrugu za oružje, snažnu lobističku grupu koja ima bliske veze s republikanskim političarima, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, i tim putem utjecati na američku vanjsku politiku prema Rusiji, piše agencija Reuters.

Jedan od dvoje Amerikanaca identificiran je kao Paul Erickson, konzervativni američki politički aktivist koji je bio Butinin dečko. Federalni tužitelji u Južnoj Dakoti optužili su Ericksona za online prijevaru i pranje novca koji nisu povezani s slučajem Butina.

Još uvijek je neizvjesno da li će Butina, koja je rodom iz Sibira, biti deportirana, ali njeni odvjetnici su zatražili od sutkinje da je "pošalje kući obitelji".

Rusija je optužila Sjedinjene Države da su prisiljavale Butinu na lažno priznanje. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da se radi o "apsolutno smiješnim optužbama".

Slučaj Butine odvojen od 22-mjesečne istrage specijalnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom ruskom uplitanju američke predsjedničke izbore 2016. Reuters je ranije izvijestio da je Butina bila javna zagovornica predsjednika Donalda Trumpa koja se hvalila u Washingtonu da bi mogla iskoristiti svoje političke veze kako bi pomogla ljudima da dobiju posao u administraciji aktualnog predsjednika.

Butina nije optužena prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA), već prema manje poznatom američkom zakonu koji sankcionira veze sa obavještajnom službom, ili prikupljanje informacija za strane vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG